Een moment dat er nog wel wordt gevoetbald in Estadio La Rosaledain Malaga. Dick Mulderij maakt de sliding voor Vitesse.
Volledig scherm
PREMIUM
Een moment dat er nog wel wordt gevoetbald in Estadio La Rosaledain Malaga. Dick Mulderij maakt de sliding voor Vitesse. © Gerth van Roden, collectie Supportersvereniging Vitesse

Tachtig dagen zonder voetbal: terug in de tijd met drie verhalen

De sportwereld ligt lange tijd op zijn gat. Dat herinnert aan vervlogen tijden. Terug naar tachtig dagen zonder profvoetbal in Gelderland in het jaar 1979 in drie verhalen.

1: Stiletto’s en bakstenen voor Vitesse in ‘De Slag van Malaga’

ARNHEM - Vitesse reist in de winter van ’79 naar Spanje. Dat is voor die tijd revolutionair. De trip wordt gedenkwaardig.

Roel Zaaijer moet onbedaarlijk lachen. ,,Dan liepen we met voetbalschoenen op een ijspiste”, vertelt hij. ,,Het heette training, maar het was meer een kruising tussen waggelen, glijden, vallen, opstaan en weer doorgaan. Het was ook zaak de enkels te ontzien, want overal lagen kuilen en hobbels. Het had niets met voetbal te maken.”

Zaaijer (73) verhaalt met een fijn gevoel voor dramatiek over het leven als profvoetballer in de winter van 1979. De Rhedenaar staat dan onder contract bij Vitesse. De velden in Arnhem zijn ondergesneeuwd, ‘s nachts vriest alles op. In Nederland wordt maanden niet gevoetbald. Van half december tot halfweg maart. Tachtig dagen.

‘De halve tijd gestrekt’

,,Na een nacht met vorst moesten we ’s ochtends trainen bij Vitesse. Dat was niet te doen. We kregen dus heel veel boslopen. Ik heb heel Valkenhuizen (Arnhem-Noord nabij stadion Monnikenhuize, LL) gezien. We trainden ook met de bal. Op Papendal lag een kunstgrasveld. Maar dat was dan wel zo’n oud hockeyveld. Met keiharde ondergrond. De bal schoot alle kanten op en nóg ging je de halve tijd gestrekt.”

Vitesse is de winter, die van december tot maart duurt, uiteindelijk beu. De club trekt eind februari een week naar de zon. Naar Malaga. Dat is voor die tijd ronduit revolutionair. Begrotingen worden op luciferdoosjes geschreven. Van miljoenenbedragen is helemaal geen sprake. De selectie herbergt semi-profs. ,,Ik moest een week aan vakantiedagen opnemen”, vertelt Zaaijer. ,,Ik was huisschilder.”

Massale vechtpartij

En vervolgens loopt aan de Costa del Sol de oefenwedstrijd tegen Malaga (2-0 verlies) nog compleet uit de hand ook. De Spanjaarden geven de term ‘vriendschappelijk’ in Estadio La Rosaleda op 28 februari 1979 een geheel eigen dimensie. Theo Husers wordt uit het veld geschopt en irritaties monden uit in een massale vechtpartij. De Arnhemse equipe vlucht de kleedkamer in, nadat ook fans het veld betreden.

,,De ruiten van de kleedkamer werden ingegooid”, herinnert Zaaijer zich. ,,Dat de fans met stiletto’s en bakstenen buiten stonden, maakt het verhaal mooier. Maar ik heb er niets van gemerkt. Het liep allemaal wel uit de hand. We moesten onder politiebegeleiding naar de spelersbus.”

Hij lacht. ,,Spanjaarden zijn warmbloedige mensen. Wij stonden met de voetbalschoenen in de hand om terug te meppen. Nou, iedereen dan, behalve Henk Bosveld. Hij was onze sterspeler, hè. Hij had in de kleedkamer een schoen keihard tegen een ruit gegooid. Henk had maat 48. Ging dat raam kapot. Die moesten we betalen, zeiden ze. Geen idee of dat ooit ook is gebeurd.”

Fuengirola

Vitesse overleeft de ‘Slag van Malaga’. Daarna wordt nog geoefend tegen Fuengirola. Zonder geweld.

,,In maart eindigde de winter in Nederland”, zegt Zaaijer. ,,We moesten meteen van de KNVB weer aan de bak. Dat kun je nu niet voorstellen. Wij hadden maanden eigenlijk niet veel gedaan, maar het seizoen ging volop van start. Die trip naar Malaga hielp niet veel, maar ik ben blij dat ik er bij was.”

Voor Vitesse komt alles in het seizoen met een stop van tachtig dagen ook goed. Het bescheiden team eindigt op plek veertien in de eredivisie. ,,Heel netjes toch, met zo’n pauze. Zo werd het toch een mooi jaar.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.