Volledig scherm
Bernhard ten Brinke. © R Alberink

Ten Brinke zakt na weigerende ruitenwissers

UYUNI - Rallyrijder Bernhard ten Brinke uit Zeddam kon in Dakar tijdens de eerste etappe op Boliviaanse grond, ondanks weigerende ruitenwissers, de schade beperkt houden.

Tijdens de 425 kilometer lange etappe van La Paz naar Uyuni kwam de regen met bakken uit de hemel.  Al meteen aan het begin van de etappe werkten de ruitenwissers niets meer. ,,En met zoveel water onderweg is dat niet zo handig”, aldus Achterhoeker Ten Brinke .

Noodgedwongen paste de Nederlandse coureur het tempo aan op het minieme zicht, waardoor al meteen veel tijd werd verloren ten opzichte van de concurrentie. Door de dichtgeslagen voorruit kwam het Nederlands-Franse duo na 80 km ook nog eens vast te zitten in een slootje, wat nog eens voor extra tijdverlies zorgde. ,,Op eigen kracht kwamen we die sloot niet uit. Uiteindelijk heeft collega Toyota-coureur Lucio Alvarez ons eruit getrokken en daar was ik heel blij mee”, aldus Ten Brinke. 

Verderop begonnen de ruitenwissers weer te werken op de regensensor, dus alleen zodra er veel water op het raam spatte. ,,Onder die condities hebben we overleefd. Van een goed tempo rijden kwam vandaag niets. Het was managen tot aan de finish.”

Ten Brinke finishte als zevende, op 31,33 minuten van dagwinnaar Carlos Sainz. In het algemeen klassement is teamgenoot Giniel de Villiers langzij gekomen, zodat Ten Brinke en zijn navigator Perin nu vijfde staan in het algemeen klassement.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.