Titelverdedigster Bertens in Cincinnati direct onderuit

Spannende driesetterKiki Bertens gaat ten minste één, maar mogelijk meer plaatsen duikelen op de WTA-ranking. De Nederlandse verloor vandaag als titelverdedigster in Cincinnati al in de tweede ronde. De Amerikaanse veterane Venus Williams (39) was in drie sets te sterk: 6-3, 3-6, 7-6 (4).

Volledig scherm
Kiki Bertens. © AFP

Bertens, de nummer 5 van de wereld, zakt volgende week maandag op de nieuwe ranglijst van de WTA sowieso naar de zesde plaats, maar de kans dat Elina Svitolina en Serena Williams komende week over haar heen wippen, is groot. De pupil van Raemon Sluiter, die een bye had in de eerste ronde, levert door haar uitschakeling een karrenvracht aan punten in na haar toernooizege van vorig jaar en voelt de hete adem van de Oekraïense en de Amerikaanse in haar nek. 

Tegen Serena's zus Venus was Bertens net als de voorbije weken, waaronder in Toronto, erg wisselvallig. In de eerste set kwam ze maar niet in haar ritme en vooral op de belangrijke punten gaf ze niet thuis. In de tweede set leek Bertens al snel orde op zaken te stellen - ze liep uit naar 4-0 - maar moest toch nog even doorbijten om die ook écht binnen te slepen (6-3).

De derde set moest bij 40-40 in de eerste game - en de service van Venus Williams - worden stilgelegd doordat een bezoeker onwel was geworden in de Amerikaanse warmte. Bertens baalde er zichtbaar van en verloor na een oponthoud van vijf minuten de game, leverde haar service in en stond in no-time met 3-0 achter na twee love-games op rij. Ondanks een donderspeech van Sluiter kwam de Wateringse die klap niet meer te boven. Ze verloor de set in een tiebreak die exemplarisch was voor haar wedstrijd vandaag in Ohio. Bertens was in de derde set nog teruggekomen van een 5-2-achterstand. 

Vorig jaar verraste Bertens op het hardcourttoernooi door op weg naar de finale topspeelsters als de Deense Caroline Wozniacki, de Oekraïense Elina Svitolina en de Tsjechische Petra Kvitova uit te schakelen. In de eindstrijd was Bertens ook nog eens te sterk voor de Roemeense Simona Halep, de toenmalige nummer 1 van de wereld.

Volledig scherm
Kiki Bertens. © USA TODAY Sports