Topatleet Gerard Tebroke stierf als kluizenaar

Hij was als kind zo stijf dat hij op de basisschool niet mee hoefde te doen aan de gymles. Toch werd Gerard Tebroke uit Aalten een van de beste Nederlandse atleten ooit op de 5 en de 10 kilometer. Deze maand is het 25 jaar geleden dat de Achterhoekse topatleet stierf. In eenzaamheid.

Gerard Tebroke midden in de achtervolging op Jos Hermens tijdens het NK op de tien kilometer in 1975.
Volledig scherm
Gerard Tebroke midden in de achtervolging op Jos Hermens tijdens het NK op de tien kilometer in 1975. © DG

De introverte, schuchtere Gerard Tebroke (9 november 1949-19 maart 1995) stond in zijn leven vaak in de schaduw van de flamboyante Jos Hermens uit Nijmegen,  in de jaren ’70  van de vorige eeuw de andere Nederlandse topatleet. Maar Hermens (70), tegenwoordig eigenaar van  het atletenbureau Global Sports, was op de 5 en 10 kilometer op de baan nooit zo snel als Tebroke.

 In 1978 liep Tebroke in Zürich een Nederlands record op de 5 kilometer (13.21.68 minuten) en op de 10 kilometer deed hij dat in datzelfde jaar in Praag (27.36.64). Tijden die Hermens nooit realiseerde. De Nederlandse records van Tebroke bleven heel lang overeind. Pas in 1997 en 2000 liep Kamiel Maase ze uit de boeken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.