Stadion De Goffert en de bijbehorende trainingsfaciliteit De Eendracht blijven de komende tijd leeg.
Volledig scherm
Stadion De Goffert en de bijbehorende trainingsfaciliteit De Eendracht blijven de komende tijd leeg. © Paul Rapp

Trainingen Vitesse, De Graafschap en NEC geschrapt

CORONAVIRUSARNHEM/DOETIMCHEM/NIJMEGEN - Vitesse, De Graafschap en NEC schrappen hun trainingen en sluiten hun complexen af. De Gelderse profclubs geven gehoor aan het advies van de KNVB om collectieve trainingen stop te zetten. De nieuwe richtlijnen van de voetbalbond zijn uitgeschreven in verband met de wereldwijde uitbraak van het coronavirus.

Bij eredivisionist Vitesse en de eerstedivisionisten De Graafschap en NEC zal er de komende tijd veelvuldig worden overlegd. Vooralsnog ligt de competitie plat tot en met maandag 6 april. Voor Vitesse zijn er daarmee drie speelrondes uitgesteld. Tegen FC Utrecht, Willem II en AZ. 

De Graafschap en NEC zien vier competitieduels uitgesteld. Dat is voor de Doetinchemse club een reeks met Helmond Sport, NEC, Jong Ajax en NAC. De Nijmeegse eerstedivisionist ziet de duels met Volendam, De Graafschap, Jong AZ en Jong PSV  geschrapt.

Vitesse

Vitesse neemt het advies van de KNVB over. De trainingen waren al besloten, om risico's op besmetting te voorkomen. Voorlopig wordt er niet meer collectief getraind op Papendal. De spelersgroep heeft voor maandag en dinsdag alvast vrij gekregen.  

Bij de Arnhemse club staat maandag overleg op de agenda, om een koers voor de komende tijd uit te zetten. De periode zonder trainen kan ook veel langer duren. 

De ‘coronastop’ heeft zo ook zware gevolgen. Een lange periode zonder trainingen houdt in dat de spelersgroep later weer een soort van voorbereiding nodig heeft, voordat de competitie hervat kan worden.

Bij Vitesse ligt de volledige voetbalacademie, de opleiding, stil tot en met maandag 6 april. De trainingsaccommodatie op Papendal is tot en met maandag 6 april ook niet toegankelijk voor bezoekers.

NEC

Wilco van Schaik, de algemeen directeur van NEC, schaakte gisteren door de ontwikkelingen rond het coronavirus volgens eigen zeggen op meerdere borden. Maar hij moest na de mededeling van de KNVB dat ook de trainingsaccommodaties in het profvoetbal op slot gaan, erkennen dat zijn club ‘schaakmat’ staat.

,,We hebben continu contact gehad met de KNVB en collega-clubs”, stelt Van Schaik. ,,Dit contact zal maandag verder gaan. Het is echt, ook voor ons, leven bij de dag. Waarbij de gezondheid van onze mensen voorop staat. Maandag wordt er niet getraind. De wereld is in een ongekende fase beland, waarvan niemand weet waar dit heen gaat. We proberen de onzekerheid te beheersen, maar we weten dat dit bijna niet te doen is op dit moment. Dat maakt onze uitdaging ook zo groot. Maar we monitoren per dag, bijna per uur de situatie. We zijn alert.” 

De Graafschap

De Graafschap gooit per direct zijn stadion en trainingscomplex op slot. De selectie van trainer Mike Snoei blijft maandag thuis en traint voorlopig niet in groepsverband. De Doetinchemse eerstedivisionist beraadt zich intern over een (individueel) programma voor de komende weken.

,,Dit is een onwerkelijke situatie”, zegt Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap. ,,De impact is enorm, voor iedereen. Voetbal is meer dan ooit bijzaak, de gezondheid staat voorop. Het is belangrijk dat we de rust bewaren en als clubs en KNVB dicht bij elkaar blijven.”

De eerste wedstrijd staat nu op de rol voor vrijdag 10 april (SC Cambuur-uit). Maar De Graafschap houdt er rekening dat de competitie pas later wordt hervat. ,,We kunnen niet drie weken niets doen en dan meteen weer aan de competitie beginnen”, zegt Ostendorp. ,,De KNVB weet dat ook en heeft al laten weten daar rekening mee te houden qua voorbereidingstijd.”

De clubleiding van De Graafschap komt maandag bijeen voor spoedberaad. ,,Naast de gevolgen op sportief vlak moeten wij kijken naar de kantoororganisatie. Hoe houden wij de dagelijkse zaken draaiende?” Ostendorp wijst op de financiële huishouding. De club loopt veel inkomsten mis, doordat onder meer de thuiswedstrijden tegen NEC (22 maart) en NAC Breda (6 april) zijn uitgesteld. ,,Wij hebben wedstrijdbaten nodig om uitgaven te kunnen doen. Of wij direct in de problemen raken? Dat denk ik niet, maar deze situatie vraagt wel om oplossingen.”

Papendal op slot

NOC*NSF adviseerde vanmiddag alle trainingscentra voor topsporters voorlopig te sluiten. Het trainingscentrum in Papendal gaat dicht, net als bijvoorbeeld schaatsstadion Thialf. 

De maatregel geldt tot eind maart, daarna wordt de situatie opnieuw bekeken. Veel kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen kunnen nu niet doorgaan. NOC*NSF is daarover in overleg met het International Olympisch Comité (IOC). 

Nationaal sportcentrum Papendal gaat op slot. Hier trainen veel olympische sporters. Ook Vitesse is op het complex gehuisvest.
Volledig scherm
Nationaal sportcentrum Papendal gaat op slot. Hier trainen veel olympische sporters. Ook Vitesse is op het complex gehuisvest. © ANP