Turkije naar EK dankzij gelijkspel tegen zwak IJsland

VideoTurkije heeft zich opnieuw geplaatst voor het Europees Kampioenschap van volgend jaar. De ploeg van Senol Günes kwam tegen IJsland, dat móest winnen, niet verder dan 0-0. Dat was echter genoeg voor de tweede opeenvolgende kwalificatie voor het EK. 

In Istanboel leek het er niet op dat IJsland een zege nodig had om uitzicht te houden op het EK. Het team van Erik Hamrén bleef het eigen spelletje spelen: achteruit leunen. Turkije had het initiatief, maar deed daar weinig mee. Na ruim een halfuur kreeg Burak Yilmaz een open kopkans, maar de aanvoerder raakte de bal met zijn schouder. 

IJsland gokte op de spelhervatting. Zeven minuten voor tijd pakte die tactiek bijna goed uit toen Kolbeinn Sigthórsson na een corner binnen leek te koppen. Merih Demiral werkte de kopbal van de ex-Ajacied echter op de doellijn weg. Hamrén, die in de 24ste minuut Alfred Finnbogason met een polsblessure zag uitvallen, gaf vlak voor tijd pas het signaal voor een slotoffensief toen hij middenvelder Mikael Anderson inbracht voor verdediger Ari Skúlason. Turkije overleefde echter de korte opleving van IJsland.  Sterker nog: invaller Yusuf Yazici raakte nog de lat - al leek hij een voorzet in gedachten te hebben. 

Door het gelijkspel is Frankrijk ook al zeker van het EK. De wereldkampioen komt vanavond in actie tegen Moldavië. Eerder plaatsten België, Italië, Rusland, Polen, Oekraïne en Spanje zich al voor het toernooi dat in diverse landen in Europa plaatsvindt. IJsland mag het via de play-offs proberen. 

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© EPA
  1. Samenwerking met NEC moet Heesche voetballers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’
    PREMIUM

    Samenwer­king met NEC moet Heesche voetbal­lers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’

    HEESCH - Nee, HVCH verwacht niet dat elk jeugdteam binnen een paar jaar twee klassen hoger speelt. Toch moet de samenwerking met NEC de vereniging uit Heesch vooruit helpen. Onlangs tekende HVCH en de profclub uit Nijmegen een overeenkomst die ze voor minimaal drie jaar aan elkaar verbindt. ,,We willen onze jeugd beter opleiden. Daar is structuur voor nodig", zegt Joris Priem, bestuurslid voetbalzaken van HVCH.