Serena Williams reageert zich af op umpire Carlos Ramos.
Volledig scherm
Serena Williams reageert zich af op umpire Carlos Ramos. © EPA

US Open verdedigt umpire Ramos na bizarre finale

Umpire Carlos Ramos heeft volgens de regels gehandeld bij het straffen van Serena Williams in de tennisfinale van de US Open. 

Dat verklaarde de organisatie na de turbulente partij, die de Japanse Naomi Osaka won met 6-2 6-4. Williams kreeg in de tweede set drie waarschuwingen met als gevolg dat ze een game verloor. 

De US Open gaf aan dat de zesvoudig winnares van de grand slam in New York de eerste waarschuwing kreeg in de tweede game van de tweede set. De umpire constateerde dat coach Patrick Mouratoglou zijn pupil Williams aanwijzingen gaf. De tweede waarschuwing volgde toen Williams in de vijfde game met haar racket smeet. Waarschuwing drie volgde kort daarna omdat Williams, die ontkende dat ze was gecoacht en daar zeer verbolgen over was, Ramos beledigde en hem een dief noemde.


De US Open gaf aan dat het besluit van umpire Ramos onherroepelijk was en niet meer terug te draaien. Voorzitter Katrina Adams van de Amerikaanse tennisbond USTA nam het na de finale op voor Williams. 

Naomi Osaka bedankt Carlos Ramos. Rechts Serena Williams.
Volledig scherm
Naomi Osaka bedankt Carlos Ramos. Rechts Serena Williams. © AFP

Ze roemde het optreden van de Amerikaanse tijdens de huldiging, waarin ze het publiek opriep te stoppen met uitjouwen van de scheidsrechter en de overwinning van Osaka te vieren. ,,Dat was een staaltje sportiviteit van een ware kampioene. Serena wilde dat Osaka kon genieten van haar zege. Ik snapte dat ze gefrustreerd was door de gang van zaken tijdens de wedstrijd, maar hoe ze daarna opkwam voor Osaka, verdient groot respect. Ze is en blijft een inspiratie.''

Osaka ontving voor haar overwinning een recordbedrag aan prijzengeld van 3,8 miljoen dollar (3,3 miljoen euro).