Vincent Janssen heeft zijn transfer van Tottenham Hotspur naar CF Monterrey afgerond. Kan de 25-jarige spits zich bij de Mexicaanse topclub weer in de kijker spelen voor Oranje? #janssen #vincentjanssen #monterrey #cfmonterrey #rayados #ligamx #mexico

719 Likes, 6 Comments - AD Sportwereld (@adsportwereld) on Instagram: "Vincent Janssen heeft zijn transfer van Tottenham Hotspur naar CF Monterrey afgerond. Kan de..."

Van ’t Schip en Westerhof snappen Janssen wel: ‘Mexico is voetbalgek’

Vijf jaar naar MonterreyVincent Janssen tekende gisteren een vijfjarig contract bij Club de Fútbol Monterrey, dat de 25-jarige spits uit Heesch overnam van Tottenham Hotspur. Waarom kiest Janssen voor Mexico en wat kan hij daar verwachten? John van ’t Schip en Hans Westerhof, kenners en liefhebbers van het Mexicaanse voetbal, vertellen. 

De laatste jaren komen er veel Mexicanen naar de Eredivisie, maar Vincent Janssen wordt pas de vierde Nederlandse speler in de Mexicaanse competitie. Zijn drie voorgangers? Dat is zelfs voor de meest fanatieke voetbalvolger een lastige vraag, maar hier zijn de antwoorden: Gerard Hylkema (Atlante), Romeo Wouden (Veracruz) en Jorg Smeets (Cruz Azul). De drie Nederlanders die als trainer in Mexico werkten zijn een stuk bekender: Leo Beenhakker (Chivas Guadalajara en Club América), Hans Westerhof (Chivas Guadalajara, Nexaca en Pachuca) en John van ’t Schip (Chivas Guadalajara). 

‘Schitterend stadion’

Westerhof en Van ’t Schip zijn enthousiast over de keuze van Janssen voor Monterrey, dat in mei nog de CONCACAF Champions League won en eind december zal meedoen aan het WK voor clubs in Qatar. Van ‘t Schip was in 1983 al in Monterrey, waar hij Nederland op het WK Onder-20 tegen de Sovjet-Unie en Nigeria speelde. ,,Toen kon ik al zien dat Mexico een mooi en voetbalgek land is, dat toernooi is me altijd goed bijgebleven”, vertelt hij. 

Van ’t Schip werkte in 2012 voor Chivas Guadalajara en hield daarna altijd goed contact in Mexico. ,,In maart was ik weer even terug in Mexico en ben ik ook in Monterrey geweest. De club heeft een fraai trainingscomplex en een schitterend stadion aan de rand van de stad, dus wat dat betreft heeft Vincent een mooie keuze gemaakt. Het leven in Mexico is goed, zeker als je als voetballer goed presteert. Monterrey behoort met Chivas, Club América en Tigres tot de vier toonaangevende clubs in Mexico. De stadsderby tussen Monterrey en Tigres is echt een enorme belevenis, daar gaat Vincent nog wel van opkijken. Mexico is qua voetbalcultuur te vergelijken met Italië of Spanje, maar qua sfeer in de stadions en media-aandacht is alles zelfs nog wel een stuk extremer. Financieel gezien zal de stap naar Monterrey voor hem zeker niet onaantrekkelijk zijn, maar ik denk dat het sportief ook goed kan uitpakken. Hij zal alleen eerst veel moeten gaan spelen, want dat is de afgelopen twee jaar natuurlijk wel een probleem geweest.” 

John van ‘t Schip bij zijn presentatie bij Chivas Guadalajara in 2012.
Volledig scherm
John van ‘t Schip bij zijn presentatie bij Chivas Guadalajara in 2012. © EPA

‘Wennen aan omstandigheden’

Diego Alonso, de bevlogen coach van Monterrey.
Volledig scherm
Diego Alonso, de bevlogen coach van Monterrey. © AFP

Hans Westerhof had de laatste weken veelvuldig contact met de Uruguyaan Diego Alonso, sinds vorig jaar de coach van Monterrey. ,,Hij was daarvoor drie jaar lang de coach van Pachuca toen ik daar technisch directeur was, dus we kennen elkaar heel goed. Monterrey wilde in eerste instantie graag Luuk de Jong hebben en daar hebben we elkaar ook over gesproken, maar toen Luuk voor Sevilla koos kwamen ze plots bij Vincent Janssen uit. Toen heb ik ze wel verteld dat ze allebei Nederlands zijn, maar verder totaal verschillende type spitsen zijn. Daar was Diego zich ook wel van bewust, maar ze waren duidelijk op zoek naar een scorende spits. Als Vincent de vorm uit zijn AZ-jaar weer kan tonen ben ik ervan overtuigd dat hij in Mexico een succes wordt. Hij heeft voor vijf jaar getekend bij Monterrey, dus de club zal ongetwijfeld een serieus plan voor hem hebben", zegt Westerhof, die in oktober bij Pachuca - Monterrey aanwezig zal zijn.

,,Hopelijk voor hem heeft hij tegen die tijd een basisplaats veroverd, want de competitie is afgelopen weekend al begonnen en hij zal toch langzaam gebracht worden denk ik. Ik denk dat dit seizoen voor Vincent toch vooral in het teken zal staan van fit worden en wennen aan de Mexicaanse voetbalcultuur, want daar heb je als Europese speler echt wel even tijd voor nodig. Soms speel je bij 40 graden ergens in de woestijn, dan weer ergens in de jungle en een week later weer op 2500 meter hoogte, de omstandigheden verschillen echt enorm per stad en regio. Monterrey speelt bijna altijd in het weekend en doordeweeks, dus ik verwacht dat Vincent toch veel zal gaan spelen. Hij moet het niveau zeker niet onderschatten, want het niveau en de intensiteit ligt er hoger dan in de Eredivisie. Monterrey is een fraaie stad om te wonen. Vrijwel alle grote bedrijven zitten in Monterrey, omdat het vrij dicht bij de grens met Amerika ligt, dus er zijn daar genoeg pesos te verdienen. Het geld zal er ongetwijfeld ook goed zijn voor Vincent, maar ik hoop voor hem dat het ook sportief een succes wordt.” 

Frank de Boer in gesprek met Hans Westerhof.
Volledig scherm
Frank de Boer in gesprek met Hans Westerhof. © Theo Kock