Volledig scherm
Vitesse-speler Guram Kashia (R) discussieert met Vitesse-speler Sheran Yeini (L) na afloop van de wedstrijd. © Pro Shots / Ronald Bonestroo

Vitesse blijft steken op punt bij Heerenveen

HEERENVEEN - Vitesse is al 5 wedstrijden zonder zege. De Arnhemse club slaagde er zaterdagavond ook bij Heerenveen niet in om een overwinning te behalen. De Friese formatie vond in de slotfase de ontsnappingsroute via Henk Veerman. Die poetste een heerlijke goal van Lewis Baker weg: 1-1.

Vitesse-trainer Henk Fraser gooide voor de wedstrijd in Friesland de boel om. De coach passeerde aanvaller Milot Rashica en Chelsea-huurling Matt Miazga. Sheran Yeini kreeg een plek op het middenveld, de Japanner Kosuke Ota startte links achterin en Navarone Foor verhuisde naar de rechtsbuitenpositie.

Kansen
In die formatie begon Vitesse goed. Ricky van Wolfswinkel en Marvelous Nakamba kregen kansen. Maar na een kwartier nam Heerenveen de regie over. De Friezen werden daarbij geholpen door Nakamba en Gurman Kashia, die 2 keer een bal zomaar inleverden. Schade werd in beide gevallen ternauwernood voorkomen.

Na rust startte Vitesse opnieuw goed. Dat leverde kansen op voor Lewis Baker en Navarone Foor, maar zij misten scherpte. De beste kans volgde na 63 minuten voor Heerenveen. In de counter kwam Arber Zeneli alleen voor doelman Eloy Room. De keeper voorkwam met een katachtige reflex een Friese goal.

Treffer
De treffer van Vitesse kwam daarna vanuit het niets. Kelvin Leerdam lanceerde na 72 minuten Lewis Baker, die de ruimte vond en met een prachtige lob voor de 0-1 zorgde. De Engelsman, door Vitesse gehuurd van Chelsea, tekende alweer voor zijn 6e doelpunt van dit seizoen.

Matchwinaar werd de Brit evenwel niet. Na 83 minuten zorgde invaller Henk Veerman voor de 1-1. De spits draaide handig weg bij Arnold Kruiswijk en rondde gedecideerd af.
En Vitesse ontsnapte daarna in blessuretijd nog bij een scrimmage. Daarbij raakte Heerenveen eerst de lat, waarna Veerman op de paal schoot, terwijl doelman Room al kansloos was.

Heerenveen-Vitesse 1-1 (0-0) 72. Baker 0-1, 83. Veerman 1-1
Gele kaarten: Mulder, Thorsby (Heerenveen), Nakamba (Vitesse)
Heerenveen: Mulder; Marzo, St. Juste, Van Aken, Bijker; Namli (87. Thern), Kobayashi, Thorsby (78. Van Amersfoort); Zeneli, GHoochannejhad (78. Veerman), Larsson.
Vitesse: Room; Leerdam, Kashia, Kruiswijk, Ota; Yeini, Baker, Nakamba; Foor (87. Rashica), Van Wolfswinkel, Nathan (35. Tighadouini).