Volledig scherm
Algemeen directeur Joost de Wit van Vitesse. ,,De kosten van het succes zitten in dit boekjaar. Maar de winst wordt opgenomen in het volgende financiële jaar.” © Erwin Spek

Vitesse boekt verlies van 10,2 miljoen euro

ARNHEM – Vitesse noteert over het boekjaar 2016-2017 een verlies van liefst 10,2 miljoen euro. De Arnhemse club komt uit op een groot tekort, omdat het succes van de KNVB-beker, de deelname aan de Europa League én het leeuwendeel van de transferinkomsten van deze zomer pas in het volgende financiële jaar worden opgenomen. Dan moet de eredivisionist break-even draaien.

Vitesse komt na jaren van saneren nog steeds uit op een enorm verlies, maar de lasten zijn ten opzichte van vorig seizoen wel met 3,1 miljoen euro verminderd. Die daling past in het beleid van de club. Na de grove overschrijdingen onder leiding van zetbaas Merab Jordania, met een tekort van 24,5 miljoen euro in 2012-2013, wordt in Arnhem stevig bezuinigd. ,,We zijn hiermee een heel eind op de goede weg”, verklaart algemeen directeur Joost de Wit.

Salariskosten

Vitesse heeft het voorbije jaar verder gesneden in de salariskosten van de spelersgroep. Maar de Arnhemse club heeft afgelopen seizoen wel meer uitgegeven aan bonussen. Dat komt onder meer vanwege het succes in de KNVB-beker. ,,Die kosten zitten in dit jaar”, stelt De Wit. ,,Maar de winst wordt opgenomen in het volgende financiële jaar.”

Vitesse presenteert de jaarcijfers vandaag. Daaruit blijkt dat de omzet met 14 miljoen euro nagenoeg gelijk is gebleven.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Ricky van Wolfswinkel (rechts) is in de zomer getransfereerd naar FC Basel. © Getty Images

Transferopbrengst

De netto transferopbrengst bedraagt 3,3 miljoen euro. Dat zijn de vergoedingen uit de transfers van Kevin Diks en Ricky van Wolfswinkel. In dit bedrag zijn ook de afschrijvingen op de spelers opgenomen.

Vitesse heeft nu een eigen vermogen van 16,1 miljoen euro.

Vitesse neemt in de begroting van het volgende seizoen (2017-2018) een stijging van 1,5 miljoen euro in tv-gelden mee. Daarbij zijn 5 miljoen euro aan inkomsten opgenomen uit de Europa League. Dat bedrag bestaat uit 2,6 miljoen euro aan startgeld en 2,4 miljoen euro uit de marketingpoule en de premies uit wedstrijdpunten.

Volledig scherm
Yuning Zhang staat onder contract bij Werder Bremen. De inkomsten uit die transfer worden pas in het volgende boekjaar opgenomen. © AFP

In het volgende boekjaar tellen voor Vitesse ook pas de zeer lucratieve transfers van Yuning Zhang, Marvelous Nakamba, Eloy Room en Valeri Qazaishvili mee.

Lees uitgebreid over de cijfers van Vitesse in De Gelderlander van vrijdag 6 oktober.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement