Volledig scherm
Ricky van Wolfswinkel is de clubtopscorer van Vitesse met 6 goals © Pro Shots / Kay Int Veen

Vitesse onder druk naar Heerenveen

ARNHEM - Vitesse gaat zaterdag met druk op de ketel naar Heerenveen. De Arnhemse club is nu 4 duels op rij zonder zege. De Friezen hebben dit seizoen op eigen veld nog niet verloren. Heerenveen is met AZ en Feyenoord de enige club in deze competitie zonder thuisnederlaag. Maar in de laatste speelronde werd wel verloren van Sparta (3-1). Dat betekende een einde aan een reeks van 10 duels zonder nederlaag (alle competities, winst 8, gelijk 2).

Heerenveen won 10 van zijn 24 eredivisieduels met Vitesse in Friesland.

Vitesse was Heerenveen 6 keer de baas en 8 keer eindigde het duel in een gelijkspel. Vorig seizoen (26 september 2015) werd het 0-0 in Friesland. Dat was de laatste keer dat Heerenveen op een doelpuntloos gelijkspel in de eredivisie uit kwam. In Arnhem was Vitesse vorig jaar de baas (3-0).

Record
Vitesse leed in het seizoen 2007/2008 een recordnederlaag bij Heerenveen: 7-0. Dat is op het uitduel bij Ajax na (12-1 in mei 1972, een eredivisierecord) de grootste nederlaag in competitieverband ooit voor de Arnhemse club. Vitesse won op het laatst in deze competitie op 1 oktober (2-1 tegen FC Groningen). De laatste keer dat de Arnhemse club minimaal 5 keer op rij niet won, betrof de laatste 6 speeldagen van vorig seizoen (gelijk 3, verloren 3). De laatste keer dat Vitesse 3 keer op rij verloor in de eredivisie was in februari 2012. De Arnhemmers verloren de afgelopen weken van PSV (0-2) en Heracles (1-2).

Schoten op doel
Met Heerenveen treft Vitesse een team met een hoog rendement. De Friezen zijn dit seizoen het meest efficiënt met hun schoten. 16% van het totaal aantal schoten werd een doelpunt (25 van de 160). FC Twente volgt met 14%. Vitesse staat op 9%.
Heerenveen heeft 3 spelers die al bij minimaal 7 goals betrokken waren dit eredivisieseizoen: Sam Larsson (5 goals, 3 assists), Reza Ghoochannejhad (5 goals, 2 assists) en Arber Zeneli (6 goals, 1 assist). Geen enkele andere club heeft er meer dan 2. Heerenveen verloor ook nog nooit een eredivisieduel waarin Zeneli scoorde (10 duels, winst 7, gelijk 3).

Ricky van Wolfswinkel is de clubtopscorer van Vitesse met 6 goals. Het laatste competitieseizoen waarin hij vaker scoorde, was in 2012/2013 bij Sporting Portugal (14 goals).