Volledig scherm
© ProShots

Zijler in onmin met Roemeense club na gokfoto

Het spookt en griezelt bij voetbalclub Universitatea Cluj in het Roemeense Transsylvanië. Begin dit jaar zouden daar vijf Nederlanders strijden voor een topklassering. Maar na een serie verliespartijen ruiken fans en bestuursleden bloed. Met geveinsde gokpraktijken, intimidatiepolitiek en pesterijen tot gevolg.

Volledig scherm
De bewuste foto van Sergio Zijler © Prosport
Volledig scherm
Zijler namens Willem II in duel met Eindhoven-speler Prince Asubonteng

In een café in hartje Bijlmer excuseert Sergio Zijler (27) zich voor zijn felrode, met bloed doorlopen rechteroog. ,,Vannacht is een adertje gesprongen. Niks ergs, hoor. Ik ben oké. Alhoewel..." Zijler, straatwijs gekleed met doodskop op zijn shirt en diamantjes in de oren, zucht diep. ,,Ik ben er met mijn hoofd niet bij. Er is zoveel gebeurd de afgelopen weken.''

Voor ons zit de man die in maart, verscholen in een zwarte capuchonjas en merk-petje, gefotografeerd werd in een Roemeens gokkantoor. Het kiekje lekte uit en leidde tot ophef in Roemenië, waar een algeheel gokverbod geldt voor voetballers.

AD Sportwereld berichtte over de belastende gokfoto. Tot schrik van Zijler zelf. ,,Nooit eerder stond ik zo in 't middelpunt van alle aandacht. Ongeruste vrienden belden me op. Ineens ben je een gokker, of erger, terwijl ik me van geen kwaad bewust ben. Buiten mijn macht wordt een vuil spel gespeeld."

Donkere wolken
In februari van dit jaar begon Zijler aan een Roemeens avontuur. Samen met enkele landgenoten moet hij Cluj naar grote hoogten stuwen. Maar als een fan een foto van hem maakt in een gokkantoor, vlak na een thuiswedstrijd, gaat het mis. De trainer, die goed geïnformeerd blijkt, zet Zijler direct uit de selectie. Zijler: ,,Ik zei hem nog dat ik niet had gegokt, maar dat was kansloos. Die foto kwam voor hem gewoon goed van pas." Een dag later lekt de foto uit in de pers. Op haar website rept Universitatea Cluj over 'verboden gokpraktijken'. Een gokschandaal is geboren.

Zijler, fel: ,,Waar is dat bewijs dan?! Ja, ik was binnen. Maar ik heb niet gegokt, klaar. Wat ik in dat gokkantoor deed? Nou, simpel, allesbehalve gokken! Er zit namelijk ook een nachtwinkel in dat pand. Rond halftien 's avonds, tijdens een Champions League-wedstrijd, kocht ik Fanta en zakje chips. Tussendoor checkte ik tv-beelden van Arsenal en keek naar tussenstanden en quoteringen. That's it."

Toch is het niet de eerste keer dat er gokvermoedens opduiken rond Zijler. Begin dit jaar, rond de matchfixingaffaire bij Willem II, publiceerde het Brabants Dagblad een stuk waarin twee anonieme ploeggenoten Zijler beschuldigen van 'bovenmatig gokgedrag' en geldproblemen. Beweringen waar deze spelers bij navraag plotseling niet meer achter staan.

Pijn
,,Zie je wel", zegt Zijler opgelucht. ,,Dit soort verhalen doet me echt pijn. In mijn Willem II-periode hoorde ik inderdaad niet bij de topverdieners, maar gokken? Pokeren deed ik nooit en op wedstrijden inzetten zal ik nooit doen. Mijn enige gokherinnering is een etentje en roulette bij Holland Casino."

Wat er écht speelt volgens Zijler: ,,Universitatea Cluj zit financieel aan de grond en moet alle salariskosten schrappen. Dat gaat het makkelijkst als spelers uit zichzelf vertrekken, dus komen er allerlei trucs om spelers onder druk te zetten.''

De gokbeschuldigingen zijn volgens de aanvaller 'pure intimidatie'. Een voorbeeld: ,,De clubpresident (Vlad Munteanu, red.) zei me dat ik moest vertrekken en m'n salaris moest laten zitten. Zo niet, dan zou hij een onderzoek naar gokpraktijken doorzetten. Iets dat volgens hem 'slecht voor me zou gaan aflopen', omdat geen club gokkende spelers wil hebben."

Volledig scherm
Zijler bij zijn presentatie in Cluj. Van links naar rechts Alfons Groenendijk, Zijler, Benjamin van den Broek en George Ogararu © Cluj

Telefonisch schuift clubpresident Munteanu de intimidatiepolitiek terzijde. De gokaffaire rond Zijler zit hem dwars. ,,Alles begon met die foto. Ik kan niet bewijzen dat Zijler gokte op onze wedstrijden, daarom heb ik videobeelden opgevraagd bij het gokkantoor. De antifraude-officier van de voetbalbond zal mij begeleiden in deze speciale situatie."

Gokverdachte
Voorlopig gaat er geen cent naar Zijler. Munteanu: ,,Er wachten meer mensen op hun geld. Het zou vreemd zijn als ik een gokverdachte eerder zou betalen." Vermoeid hoort Zijler de uitleg van zijn broodheer aan. Hij wrijft nog eens in zijn steeds roder wordende oog en tikt met zijn knokkels op het tafelblad. ,,Het is zwaar om dit soort shit over je heen te krijgen. Via de FIFA hoop ik mijn salaris alsnog te krijgen."

Dan volgt een zucht, de laatste van vandaag. ,,Door alles wat er is voorgevallen, denk ik soms aan stoppen. Of ik nog voetbaldromen heb? Nee, nu even niet. Misschien komt dat nog als ik weet waar ik aan toe ben."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo AZAZ
EINDE
2-1
ExcelsiorEXC
away logo
home logo VitesseVIT
EINDE
2-1
VVV-VenloVVV
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
0-0
NAC BredaNAC
away logo