Volledig scherm
Vlnr: Elina Svitolina, Serena Williams, Kiki Bertens en Belinda Bencic. © Getty, EPA, AP

Zo bemachtigt Kiki Bertens een ticket voor de WTA Finals

Het wordt voor Kiki Bertens de week van de waarheid in Moskou. De nummer 8 van de wereld jaagt in de Russische hoofdstad op een ticket voor de WTA Finals, eind oktober in de Chinese metropool Shenzhen. Maar aan welke voorwaarden moet de tennisster uit Wateringen in de Russische hoofdstad voldoen om zich te plaatsen voor het lucratieve eindejaarstoernooi?

Wat is de stand van zaken?

Zes van de acht namen voor Shenzhen zijn bekend: Ashleigh Barty, Naomi Osaka, Karolina Pliskova, Simona Halep, Bianca Andreescu en Petra Kvitova verzekerden zich de voorbije weken al van deelname aan de WTA Finals (van 27 oktober tot en met 3 november). Er zijn nog twee tickets beschikbaar. Daarvoor komt in de laatste week van het reguliere WTA-seizoen nog een kwartet in aanmerking: Elina Svitolina (7de), Serena Williams (8ste), Kiki Bertens (9de) en Belinda Bencic (10de). Als nummer 9 van de ranglijst over kalenderjaar 2019 moet Bertens dus minimaal nog één plaats klimmen. 

Wat is de achterstand van Bertens op Williams?

Het gat tussen Svitolina (3995 punten), Williams (3935), Bertens (3870) en Bencic (3705) is niet overdreven groot. Van het viertal komt Williams deze week niet in actie. De andere drie zijn wel actief in Moskou. Svitolina is in de Russische hoofdstad als eerste geplaatst, Bertens als tweede, Bencic als derde.

Als Bertens meteen struikelt in Moskou, zijn de WTA Finals dan verkeken?

Nee hoor. Ten eerste moet Bencic minimaal de halve finale halen in Moskou om over Bertens heen te wippen. Lukt dat haar niet - en die kans is groot - dan moet Bertens nog voorbij Williams. Hoe? De kans is groot dat de Amerikaanse de WTA Finals laat schieten. Dat deed ze de voorbije twee jaar ook. Bertens heeft het deze week in eigen hand, maar ze moet wel aan de bak. 

Volledig scherm
Kiki Bertens. © BSR Agency

Wie treft Bertens als eerste?

Dat is nog even onduidelijk. In Moskou wordt momenteel nog het kwalificatietoernooi afgerond. De tegenstander van Bertens komt uit de partij tussen de Hongaarse Tímea Babos en een qualifier. Die partij uit de eerste ronde staat morgen op het programma. Pas dan is duidelijk wie een dag later tegenover Kiki Bertens staat.