Volledig scherm
PREMIUM
Brief van de burgemeester van Oploo van 12 november 1944 waarin de evacuatie wordt afgekondigd.

Alleen de maintenance party mag blijven in de dorpen

Bevrijding stap voor stapAflevering 11 - Het wordt onhoudbaar in de Maasdorpen. Overdag regent het granaten, ’s nachts sluipen Duitsers door de straten en roven je schuur leeg. Je zit vaker in de kelder dan in de woonkamer. Heel veel mensen hebben hun ledikant naar de kelder gezeuld. 

Geurt Franzen

In 'Bevrijding Stap Voor Stap' zoekt Geurt Franzen naar de verhalen uit de periode september 1944-voorjaar 1945. Een tijdvak waarin de regio werd bevrijd van de Duitse bezetting, maar zware beproevingen moest ondergaan.
Klik voor eerdere afleveringen

Sinds de komst van de Britten, sinds de kanonnen over en weer bulderen, zijn er al heel wat mensen weggetrokken naar familie of kennissen. Ze zitten overal: in Rijkevoort, Wanroij en Mill, in Oploo en Gemert. Wachten totdat de ellende in Boxmeer, Beugen, Sambeek en Oeffelt eindelijk eens ophoudt.

Er zijn nog zat blijvers. Die liever schuilen in hun kelder dan in den vreemde duimen zitten draaien. Maar zij kregen deze week een bittere boodschap. De Engelsen hebben op 8 november (1944) een algehele evacuatie afgekondigd. Iedereen móet nu weg, of je wil of niet. Er komen legertrucks en die nemen je mee, ver weg Brabant in. Het is voor je eigen veiligheid. Zeggen ze. Maar er wordt gefluisterd dat de geallieerden geen pottenkijkers willen hebben. Ze vermoeden dat er spionnen onder de burgers zitten. Daarom moet iedereen weg.

Maintenance party
Bijna iedereen. In elk dorp blijft een aantal burgers achter. Om het vee in de gaten te houden dat kriskras door de weilanden loopt. Om ze op te ruimen als ze op een mijn trappen. Wat nogal eens gebeurt. Dokters mogen ook blijven en nog een handvol andere mannen om hand- en spandiensten te verrichten. Met een deftig woord wordt dat clubje ‘maintenance party’ genoemd, ‘onderhoudsploeg’. Ze krijgen speciale pasjes.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland