Volledig scherm
Koeien tijdens een wandeling over het de Pontipad in Vortum Mullem. © Ed van Alem

Boer en natuur eensgezind in provinciaal manifest

DEN BOSCH - Boeren en natuurbeheerders staan de laatste jaren vaak tegenover elkaar in Brabant. Er ligt nu een gezamenlijk manifest in de aanloop naar de provinciale verkiezingen, over grote thema’s als landbouw, natuur, energie en klimaat. 

Hans Huijbers, voorzitter van boerenorganisatie ZLTO, schraapt zijn keel nog eens. ,,Weet je wat het is”, stelt hij, wijzend naar zijn buurman Jan Baan, directeur van Brabants Landschap. ,,Zij erkennen dat er in Brabant ook ruimte is voor een intensieve veehouderij. En niet alleen Brabants Landschap: ook Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie (BMF) hebben hun handtekening hieronder staan. Dat is een geluid dat echt niet zo makkelijk valt in die achterbannen.”

Baan heeft zijn tegenzet meteen paraat. ,,De ZLTO committeert zich eraan dat ze de uitstoot van schadelijke stoffen terugbrengen. En geeft aan op termijn van drijfmest (het gemengd opslaan van vaste en vloeibare mest - red.) af willen. Dat vind ik nogal een stap.”

Verkiezingen

ZLTO, natuurbeheerders en BMF - maar bijvoorbeeld ook de waterschappen en de vijf grootste Brabantse gemeenten - presenteerden gisteren voor de vijfde keer een gezamenlijk manifest in de aanloop naar de provinciale verkiezingen. Daarin geven ze aan waar de provincie wat hen betreft heen moet met grote thema’s als landbouw, natuur, energie en klimaat. 

Het had echter maar weinig gescheeld of het stuk was ditmaal niet verschenen. Ook op bestuurlijk niveau kwamen boer en natuur de afgelopen jaren tegenover elkaar te staan. ,,We hebben ons als boerenorganisatie niet gesteund gevoeld toen de provincie vorig jaar met milieu-eisen kwam die voor veel jonge boeren onhaalbaar zijn”, aldus Huijbers. ,,Terwijl we ons een paar jaar eerder juist wél hard hebben gemaakt voor het Brabantse natuurnetwerk toen Henk Bleker er als staatssecretaris er een streep doorheen zette.”

Bevestiging

Het manifest kwam daardoor pas na lang praten tot stand. Veel is een bevestiging van al bestaande toekomstvisies van Rijk en provincie. Zoals het streven naar kringlooplandbouw en het meer integraal kijken naar het landschap in plaats van in hokjes als klimaat, natuur en landbouw. ,,Er wordt in Nederland wel eens met dedain gesproken over het compromis”, zei commissaris van de Koning Wim van de Donk toen hij zijn exemplaar in ontvangst nam. 

,,Alsof er dan alleen lauwe soep overblijft. Terwijl je bij het woord ‘compromis’ misschien ook naar de oorspronkelijke Franse betekenis moet kijken: samen iets beloven.” Zo pleit het manifest voor een systeem waarbij boeren meer beloond worden als ze het klimaat een dienst bewijzen. Het zijn dan misschien geen zaken die nog nóóit iemand heeft geopperd, beaamt Baan. ,,We hebben ons hier allemaal aan gecommitteerd, en willen dus ook de stappen zetten om tot uitvoering van het manifest te komen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland