,,Een vitaal bos heeft nieuwe bomen nodig. Niet alleen in leeftijd, maar ook met nieuwe soorten’’, zegt boswachter Gert van Duuren.
Volledig scherm
PREMIUM
,,Een vitaal bos heeft nieuwe bomen nodig. Niet alleen in leeftijd, maar ook met nieuwe soorten’’, zegt boswachter Gert van Duuren. © Ed van Alem

Bomen planten en bomen kappen in hetzelfde bos, het kan in Sint Anthonis

SINT ANTHONIS - Twintigduizend nieuwe bomen. In Gennep worden ze de komende acht jaar geplant. In Sint Anthonis? In twee maanden. In het Boswachterij Sint Anthonis. Tegelijkertijd kapt Staatsbosbeheer hier tientallen bomen om voor de houtverwerking.

Het westelijke gedeelte, bij Landhorst en Peelven, is tot halverwege maart afgesloten. Ze rijden hier met vrachtwagens en houtverwerkers. Wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.
Volledig scherm
Het westelijke gedeelte, bij Landhorst en Peelven, is tot halverwege maart afgesloten. Ze rijden hier met vrachtwagens en houtverwerkers. Wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. © Ed van Alem

Twee verschillende bomenprojecten komen nu samen in het Boswachterij Sint Anthonis. Op 1 januari startte Staatsbosbeheer met de aanplanting van nieuwe bomen. Op 14 februari begon ze met de kap van oude bomen. Allebei hebben ze hetzelfde doel: het bos behouden en verjongen.  

,,Een vitaal bos heeft nieuwe bomen nodig. Niet alleen in leeftijd, maar ook met nieuwe soorten’’, zegt boswachter Gert van Duuren. ,,Een gevarieerd bos kan beter tegen lange periodes van droogte, maar ook tegen ziektes en stormen. Het is niet erg als een boom sterft, maar het moeten er niet te veel zijn.’’

Gevaarlijke situaties
Een bijkomend voordeel is dat het bos aantrekkelijker wordt voor bezoekers en wandelaars. Maar die moeten nog even wachten. Het westelijke gedeelte, bij Landhorst en Peelven, is tot halverwege maart afgesloten. Ze rijden hier met vrachtwagens en houtverwerkers. Wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. 

Fietsers kunnen trouwens wel over de fietspaden. Daar is het veilig genoeg. Overal waar gewerkt wordt is het duidelijk afgezet met linten en bordjes. En waar ze bomen planten is het gewoon begaanbaar. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland