Volledig scherm
Brabantse boeren die door strengere stikstofregels plots een vergunning nodig hebben voor wat ze al doen, hoeven komende tijd niet te vrezen voor boetes. © Ed van Alem

Brabant is coulant voor boeren die ineens een ‘stikstof-vergunning’ moeten hebben

DEN BOSCH / SINT ANTHONIS - Brabantse boeren die door strengere stikstofregels plots een vergunning nodig hebben voor wat ze al doen, hoeven komende tijd niet te vrezen voor boetes. De provincie stelt zich coulant op, leert een brief van milieugedeputeerde Rik Grashoff.

De Raad van State maakte eind mei gehakt van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) omdat die onvoldoende bescherming bood aan kwetsbare natuur. Daardoor moet er een nieuwe manier komen om de impact van stikstof in vergunningen op te nemen.

In afwachting van een nieuwe nationale aanpak voor stikstof komt er in september een aangepaste methode beschikbaar om de vergunningverlening toch weer op gang te brengen.

Stallen

Brabantse boeren die hun verouderde stallen moeten aanpassen aan de strengere eisen die de provincie sinds twee jaar stelt, krijgen drie maanden respijt voor hun vergunningaanvraag. Die aanvraag hoeft niet op 1 januari 2020, maar pas op 1 april binnen te zijn.

Er lopen 420 vergunningaanvragen die nog gebruik maakten van de PAS. Initiatiefnemers krijgen het verzoek om hun aanvraag in te trekken of aan te passen aan de strengere stikstofregels.

Melkveehouders

Volledig scherm
Rik Grashoff © Provincie Noord-Brabant

Ook zijn er 797 initiatiefnemers die eerst konden volstaan met een melding, maar nu toch een vergunning aan moeten vragen voor hun activiteiten. In de helft van de gevallen gaat het om melkveehouders, maar er zitten ook andere agrariërs en bijvoorbeeld bouwbedrijven bij. Zij kunnen, zodra dat mogelijk is, een vergunning aanvragen en hoeven in de tussentijd niet te vrezen voor boetes.

Grashoff weet niet hoe groot de groep is met initiatiefnemers die eerst helemaal niets hoefden te melden omdat ze heel weinig stikstof produceerden, maar nu toch een vergunning nodig hebben. ,,Duidelijk is wel dat het om veel initiatieven gaat.”

Mestfabriek

De gedeputeerde maakte tevens bekend dat Brabant een ‘taskforce’ aan het werk zet om een aantal grote, voor de provincie belangrijke projecten door het strengere vergunningsproces te loodsen. Het gaat onder meer om de bouw van een mestfabriek aan de Osse haven en de uitbreiding van zuivelbedrijf Friesland Campina in Veghel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland