Volledig scherm
© DG

Brabantse boeren moeten voor 2020 moderniseren

SINT ANTHONIS - Brabantse boeren die de afgelopen jaren te weinig hebben gedaan om hun stallen te moderniseren zullen daar haast mee moeten maken. Dat zegt de Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout.

Aanvankelijk moesten boeren hun maatregelen tegen de uitstoot van stikstof voor het jaar 20128 hebben genomen. Die deadline wordt nu gesteld voor het jaar 2020. „Als stallen niet op tijd zijn aangepast, mag er geen vee meer staan", dreigt de provinciebestuurder.

Vermindering
Volgens Jos Verstraten uit Sint Anthonis, voorzitter Melkveehouderij van boerenorganisatie ZLTO, zal de maatregel betekenen dat het aantal boerenbedrijven in Brabant met de helft zal afnemen. „Bedrijven die geen geld hebben om te investeren, of geen perspectief hebben wat betreft opvolging, zullen stoppen. Neem een boer die geen opvolger voor zijn bedrijf heeft, die dacht nog tot 2028 inkomsten te hebben. Dat wordt hem nu afgenomen. Die boer zal niet investeren, omdat de tijd waarin hij het geld terug kan verdienen te kort is."

Lees alles over de maatregelen van de provincie in De Gelderlander van zaterdag 19 november, editie Maasland, of bekijk de e-paper.

Maasland