Volledig scherm
De daling is te zien bij alle soorten veebedrijven. © Ed van Alem

Brabantse boeren stoppen steeds sneller, ZLTO maakt zich grote zorgen

DEN BOSCH - Het aantal Brabantse boeren neemt razendsnel af. Veel sneller dan in andere delen van Nederland. Dat meldt belangenvereniging ZLTO op basis van nieuwe gegevens van het CBS en de Rabobank. 

,,Dat Nederland steeds minder boeren telt, is op zich geen nieuws. Maar in Brabant gaat het nu wel heel hard”, zegt ZLTO-voorzitter Wim Bens. Grote dalers zijn onder andere de melkveehouders en varkensboeren. In 2018 telde Brabant nog 1.502 varkensbedrijven, tegenover 1.632 2 jaar eerder. Een afname van 8 procent. Het aantal melkveebedrijven laat een soortgelijke daling zien. Het aantal gestopte Brabantse boeren ligt hoger dan werd voorspeld.

Dierenactivisme

De ZLTO noemt toenemend dierenactivisme, (druk van) negatieve publiciteit voor de boer en zijn gezin, het gebrek aan opvolgers en te weinig inkomsten als voornaamste oorzaken voor de versnelde daling. De boerenorganisatie maakt zich grote zorgen over de toekomst van de Brabantse veehouderij. ,,Dat zo veel veehouders (willen) stoppen, leidt tot ontwikkelingen die niet wenselijk zijn”, stelt Bens, die daarbij doelt op leegstand van stallen, minder koeien in het landschap, achteruitgang in biodiversiteit en een dalende werkgelegenheid in de voedingsindustrie.

Regeldruk

De belangengroep stipt ook nog aan dat Brabantse boeren het extra ‘zwaar’ hebben vanwege een grotere regeldruk vanuit het provinciehuis ten opzichte van de rest van Nederland. ,,Daarmee staat de veehouderij in Brabant extra onder druk. De gevolgen daarvan worden nu echt zichtbaar.” De ZLTO pleit ervoor dat provinciaal veehouderijbeleid weer meer in lijn komt met de rest van het land.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland