Volledig scherm
PREMIUM
In de Lactaria Hoeve in Stevensbeek werden jaren geleden meisjes opgevangen en tijdelijk gehuisvest door nonnen. © Ed van Alem

De beulen van het internaat zijn met een sorry niet vergeten: ‘Ik veeg er m’n achterwerk mee af’

Kinderen in jeugdzorginstellingen werden onvoldoende beschermd tegen fysiek, psychisch en seksueel geweld. En het is nog steeds niet voorbij, concludeert een kritische commissie De Winter. Het kabinet zegt sorry, slachtoffers reageren verdeeld.

,,We hebben excuses gekregen!”, jubelt de één. ,,Ik veeg er m’n achterwerk mee af”, sneert de ander. Els Dijks (62) zat vier jaar in het toenmalige internaat Maria Regina in Stevensbeek. Wat daar gebeurde, heeft haar voor het leven getekend. De hele dag werken en bidden, met tirannieke nonnen; het was daar een hel, zo zei ze eerder al tegen deze krant. Dat er nu excuses zijn gekomen van het kabinet, maakt haar emotioneel. ,,Ik zag een minister op tv ‘sorry’ zeggen. Daar kreeg ik wel een beetje traantjes van.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland