Volledig scherm
De kratten met kippen die op 5 augustus door een vrachtwagenchauffeur zijn verloren op de provinciale weg bij Sint Anthonis. © AS Media

Dierenorganisaties protesteren tegen afmaken kippen bij Sint Anthonis

SINT ANTHONIS - Een groot aantal kippen dat op maandag 5 augustus van een vrachtwagen viel en op de provinciale weg bij Sint Anthonis terechtkwam, is afgemaakt. Niet nodig en ook nog eens tegen de regels, vinden diverse dierenorganisaties. 

Vijf dierenorganisaties (Comité  Dierennoodhulp, Dier en Vriend, Animal Rights, Stichting Rechten voor al wat leeft en de Stichting Dierennood) hebben per brief een klacht ingediend over de gang van zaken. In de nacht van zondag op maandag 5 augustus verloor een vrachtwagen een aantal kratten met kippen. De betrokken chauffeur had niets in de gaten en reed door. 

Een groot aantal kippen wist te ontsnappen maar werd door de politie gevangen. Een ingeschakelde dierenarts heeft na overleg met de politie de kippen afgemaakt. 

Wettelijke verplichting

Maar volgens de vijf organisaties is een gemeente verplicht om dieren die op de openbare weg worden gevonden minimaal 14 dagen op te vangen. ‘Wij zijn van mening dat de politie hier de makkelijkste weg heeft gekozen en geen rekening heeft gehouden met deze wettelijke verplichting. Het doden van dieren zou een allerlaatste optie moeten zijn, alleen bij uitzichtloos ondraaglijk lijden’, staat in de klacht. 

‘Een groot deel van deze kippen was al dood, maar waarom moesten de nog levende kippen ook maar gelijk gedood worden?’

In het vervolg

De organisaties willen dat burgemeester Marleen Sijbers de politie aanspreekt en hopen dat er in het vervolg beter naar diervriendelijke oplossingen wordt gezocht. ‘Zij hadden een aantal van ons bijvoorbeeld dag en nacht kunnen bellen. Even googelen en met een beetje extra moeite had de politie zo al een aantal opties gehad. Deze dieren hadden wij graag opgevangen en die kans hadden ze, vinden wij, ook moeten krijgen’, laten de briefschrijvers burgemeester Sijbers weten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland