Volledig scherm
Een zonnepark. © Marcelle Davidse

Drie plannen voor zonnepark in Sint Anthonis maken kans op uitvoering

SINT ANTHONIS - Drie plannen voor een zonnepark in de gemeente Sint Anthonis maken kans om daadwerkelijk uitgevoerd te worden. Als de initiatiefnemers een overtuigend project kunnen presenteren, krijgen zij een zogeheten verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad. Die is nodig om aan de slag te kunnen.

Met die instemming op zak kunnen de initiatiefnemers een aanvraag indienen voor een rijkssubsidie. Die maakt het opzetten van een zonnepark extra interessant. De subsidieregeling is in elk geval nog van kracht in het jaar 2019. In het volgende jaar daalt die bijdrage flink en is financiële haalbaarheid van zo'n park twijfelachtig. Om op tijd een aanvraag in te dienen zouden de aanstaande zonnepark-ondernemers in Sint Anthonis uiterlijk in februari 2019 een subsidieaanvraag moeten indienen. En juist daarvoor is de instemming van de politiek nodig. 

Animo

In Sint Anthonis was veel animo voor het realiseren van een park op agrarische grond waar met zonnepanelen groene stroom wordt opgewerkt. Meer dan twintig partijen meldden zich, waarvan uiteindelijk 17 plannenmakers een verzoek indienden. 

Uit al die plannen hebben burgemeester en wethouders een selectie van drie kansrijke plannen geselecteerd. Bij het aanwijzen van de mogelijke kandidaten is rekening gehouden met verschillende zaken. Zo is gekeken naar de motivatie voor de plek waarop het zonnepark zou moeten komen. Ook is de technische uitwerking tegen het licht gehouden en moest de vraag beantwoord zijn hoe een zonneakker kan worden ingepast in het landschap. 

Maatschappelijk relevant

Belangrijk extra aspect is dat een zonneproject maatschappelijke meerwaarde moet hebben. Hoe die maatschappelijke meerwaarde gemeten wordt, moet nog blijken. Onduidelijk is nog of de gekozen initiatiefnemers voortkomen uit een burgerinitiatief (energiecollectief) om voor het eigen dorp energie op te wekken. Of - ook maatschappelijk relevant - een zonneparkinitiatief kan volstaan met het financieel ondersteunen van gemeenschapsbelangen, is ook nog niet gezegd. 

Instemming nodig

Voordat de drie geselecteerde plannen een definitieve vorm krijgen, mag de gemeenteraad van Sint Anthonis ernaar kijken. Er er zijn zegje over doen. De initiatiefnemers presenteren presenteren hun plannen aan de politiek. Zo kan het plan voor een zonnepark nog aangepast worden om vooral te voldoen aan de wensen van de gemeenteraad. Want instemming is nodig voor de aanvraag van de noodzakelijke subsidie. 

Wie de initiatiefnemers zijn, is nog niet bekendgemaakt. Dat laat de gemeente Sint Anthonis voorlopig aan de plannenmakers over. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland