Volledig scherm
© NPO 2

Drugsafval in mestkelder Stevensbeek voorlopig niet weg

DEN HAAG/STEVENSBEEK - Een voormalige veehouder in Stevensbeek kan het in zijn mestkelders aangetroffen synthetische drugsafval voorlopig laten zitten. De 58-jarige man hoeft daarvoor nog geen dwangsom van 15.000 euro te betalen aan de gemeente Sint Anthonis. Dit blijkt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter van de Raad van State.

De gemeente probeert al sinds september 2017 de mestkelder leeg te krijgen op kosten van de eigenaar. Het drugsafval zou gedumpt zijn door de huurders van een schuur die op het veebedrijf een drugslab wilden opzetten. De voormalige agrariër zegt daar niets van te hebben geweten maar hij is wel veroordeeld en zit momenteel zijn straf uit.

Invorderingsbevel

De gemeente wil de druk verhogen en stuurde de man een invorderingsbevel. Dit werd deze week geschorst omdat de gemeente eerst op het bezwaarschrift van de man moet beslissen. De voormalige agrariër zegt dat hij de dwangsom niet kan betalen. De gemeente eist overigens in totaal 31.000 euro op maar is begonnen met 15.000 euro.

Doordat de zaak al zo lang sleept, heeft een grondwatervervuiling onder het bedrijf zichzelf opgelost. Volgens de gemeente zat er drugsafval in het grondwater maar bij onderzoek dit jaar bleek dat niet meer het geval. De dwangsom die was opgelegd om de grond aan de Mullemsedijk schoon te maken is daardoor vervallen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland