Volledig scherm
Raad van State in Den Haag. © Raad van State

Drugsafval ligt al bijna twee jaar in mestkelder Stevensbeek, varkenshouder zit vast

DEN HAAG/ STEVENSBEEK - Al sinds september 2017 probeert de gemeente Sint Anthonis een mestkelder aan de Mullemsedijk in Stevensbeek te laten zuiveren van synthetisch drugsafval. Dat is nog steeds niet gelukt.

Dit bleek donderdag bij de Raad van State in Den Haag. De 58-jarige eigenaar van het voormalige varkensbedrijf zit in Roermond een gevangenisstraf uit van vijf maanden.

De gemeente eist van de man dat hij op eigen kosten de mestkelder leeghaalt en asbest opruimt dat op het terrein ligt. 

‘Eigenaar kan niet betalen’

Ook moet hij kosten van grondwateronderzoek vergoeden. De gemeente heeft hem onder druk gezet met dwangsommen die zijn opgelopen tot 31.000 euro.

Zijn raadsman Ben Meelkop zegt dat de man de dwangsommen niet kan betalen. Meelkop vroeg bij de Raad van State om schorsing van het invorderingsbesluit van de gemeente.

Advocaat Franc Pommer, die door de gemeente is ingeschakeld, gelooft niet dat de voormalige varkenshouder geen vermogen heeft. De gemeente wil beslag gaan leggen op de boerderij om te voorkomen dat de inwoners van Sint Anthonis uiteindelijk gaan opdraaien voor de opruimkosten.

Quote

De gemeente zal blijven zitten met een restschuld, een onverkoop­baar pand en met de kosten van het opruimen van de overtredin­gen.

Franc Pommer, advocaat gemeente Sint Anthonis

40.000 euro

Het verwijderen van drugsafval, vermoedelijk aceton, uit de mestkelder zou ten minste 40.000 euro gaan kosten. Volgens raadsman Meelkop zal beslaglegging op de boerderij de gemeente geen voordeel opleveren.

,,Daar zit een hypotheek op. De bank zal gaan veilen. De gemeente zal blijven zitten met een restschuld en een onverkoopbaar pand en met de kosten van het opruimen van de overtredingen.”

Op het spoor via Party King Best

Meelkop zegt dat zijn cliënt niets wist van de activiteiten in de stal. Hij verhuurde het gebouw aan onbekenden die er een drugslaboratorium wilden beginnen. De politie zou de huurders van de stal op het spoor zijn gekomen na het afluisteren van gesprekken binnen het cateringbedrijf Party King in Best.

Dat bedrijf bleek een dekmantel voor drugsdelicten. De Stevensbeekse agrariër werd niettemin schuldig bevonden door de rechtbank en veroordeeld tot 164 dagen onvoorwaardelijk.

De uitspraak van de Raad van State over het invorderingsbesluit van de gemeente volgt over twee weken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland