Feestje of festival in gemeente Sint Anthonis? Liefst voor en door eigen inwoners

SPECIALSINT ANTHONIS - In de gemeente Sint Anthonis kan best een feestje worden gevierd. Of een festival. Of een groot sportevenement. Ook in de komende jaren. Maar in de nieuwe regels die de gemeenteraad deze week aanvaardt, zijn er wel de nodige beperkingen. Die gelden vooral voor organisaties van buiten de gemeente die plannen hebben.

Volledig scherm
Marleen Sijbers, burgemeester van de gemeente Sint Anthonis. © Ed van Alem

Voor Sint Anthonis hebben eigen clubs en organisaties die al tientallen jaren met de gemeente afspraken hebben een streepje voor. Die mogen bijvoorbeeld met een meerdaags evenement ook later dan tot 23.00 uur doorgaan met de muziek. De reden is helder. ,,Die organisaties hebben laten zien dat we afspraken met hen kunnen maken en dat ze zich eraan houden. Grote evenementen met veel mensen van buitenaf wil Sint Anthonis niet weigeren, maar ook niet bevorderen’’, zegt burgemeester Marleen Sijbers.

Wie in Sint Anthonis ook in aanmerking wil komen voor privileges, zal zijn zaakjes héél erg goed voor elkaar moeten hebben. Zo moeten alle faciliteiten en voorzieningen kloppen, het veiligheidsplan moet deugen, er moeten voldoende vluchtwegen zijn, aankomst- en vertrekroutes okay, personeel goed geregeld, geluidsplan acceptabel.

Regulering is nodig, stelt Sijbers, omdat een toename aan evenementen zorgt voor meer druk op omgeving, inwoners en natuur. Tot nu toe waren er in Sint Anthonis alleen regels voor evenementen binnen de bebouwde kom: paardenmarkt, kermis en dorpsfeesten.

kader

‘Keverweekend is géén muziekfestival’

SINT ANTHONIS / WANROIJ - Eigenlijk ging het tot nu toe heel goed met het Internationaal Kever Weekeinde (IKW) op recreatiegebied De Bergen in Wanroij, vindt voorzitter Erik Eck van Kever Club Nederland. Zes edities waren er al in de gemeente Sint Anthonis met in totaal tienduizenden liefhebbers. ,,Maar er is grote bezorgdheid over het concept van het nieuwe evenementenbeleid. Wij worden nu gelijkgesteld met een meerdaags muziekfestival zodat wij tot maximaal 23.00 uur geluid mogen produceren. Maar we zijn eigenlijk een kampeerfeest met dagactiviteiten zonder muziek’’, stelt Van Eck.
,,Wij verzorgen ‘s avonds beperkte muziek om ervoor te zorgen dat onze gasten gezamenlijk vertier hebben en niet bij hun eigen tent een feestje gaan bouwen. Want dat is niet wenselijk. We zijn vorig jaar tijdens de avonden met muziek van 21.00 tot 01.00 uur gaan luisteren bij de natuurcamping of er overlast was. Er was niets te horen. We hopen dat we ook dit jaar tot 01.00 uur met de muziek mogen doorgaan.’’

kader

‘Mandala had maar één gegronde klacht’

SINT ANTHONIS / WANROIJ - Campingfestival Mandala is een groen, schoon evenement dat jaarlijks Europese prijzen wint voor de duurzame aanpak. Mandala vindt plaats rond de recreatieplas van De Bergen in Wanroij. ,,We zijn een cultureel, maatschappelijk en belevingsevenement. Voor jongeren maar ook families met kinderen tot opa’s en oma’s.’’ Dennis Behlau van het Mandala-festival benadrukt dat de geplande, vierde editie een grote spin-off zal heeft voor verenigingen en organisaties in de gemeente Sint Anthonis.

Daarom vindt Behlau het vreemd dat lokale initiatieven voorrang zouden krijgen in Sint Anthonis. ,,Wij zijn als groot festival niet eens gevraagd om mee te praten over het evenementenbeleid. Wij zijn een serieuze organisatie met ambities en willen onze bezoekers een beleving bieden en daar horen geen eindtijden van 23.00 uur en 22.00 uur op zondag bij.Die eindtijden zijn voor ons niet werkbaar. Wij hadden vorig jaar maar één gegronde klacht.’’

kader

‘Wees zuinig en trots op natuur, rust en stilte’

SINT ANTHONIS / WANROIJ - Boswachter Wessel Pruissen van Staatsbosbeheer is geen tegenstander van muziekfestivals in het algemeen. ,,Maar wij hebben bezwaar tegen te veel geluidsoverlast voor de omgeving en de natuur. Dat is een landelijk probleem en ook de provincie Brabant heeft daarom de regels Stiltegebied herzien en de handhaving aangescherpt.’’ Natuurkampeerterrein De Vlagberg - grenzend aan De Bergen - had vorig jaar 21.000 overnachtingen. ,,Die mensen komen voor de rust en de natuur. Net als op de Beugense Peel in Landhorst. Ze willen de vogels horen en gezellig samenzijn.’’

Daarom pleit Pruissen in Sint Anthonis voor het laten eindigen van festivals om 23.00 uur. ,,Er zijn al veel festivals die dat doen en het bevalt de omwonenden, horeca en politie heel goed.’’ Pruissen hoopt dan ook dat Sint Anthonis drie afspraken opneemt in de regels: minstens twee weekenden tussen de festivals, eindtijd 23.00 uur en meer aandacht voor geluidsreductie. ‘Wees zuinig en trots op natuur, rust en stilte’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland