Frank van Kalleveen, het gezicht van het bos, vertrekt

VIDEOSINT ANTHONIS - Frank van Kalleveen (64) uit Sint Anthonis stopt als boswachter. Hij gaat met pensioen. Regelmatig figureerde hij de afgelopen twintig jaar in de kolommen van De Gelderlander. Herinnert hij zich zijn uitspraken nog? 

Boswachter Frank van Kalleveen.
Volledig scherm
Boswachter Frank van Kalleveen. © Ed van Alem

‘Laatst had ik er bijna een te pakken. Die man komt hier regelmatig. Leuke fiets, sportief kinderkarretje erachter. Maar wel gevuld met vuilniszakken in plaats van kinderen. Het zijn vaak vaste klanten’ (augustus 2004)
,,Dat gaat over afval dumpen. Dat is van alle tijden. Al ging het hier om huisafval. Het probleem wat dat betreft is hier in de bossen van Sint Anthonis niet groter geworden. Maar we werken hier ook met Bronlakers (mensen met verstandelijke beperking, red.) die veel zwerfvuil uit de bossen halen. We zien wel veel meer dumping van afval uit xtc-laboratoria. En complete huisraad, bankstellen en kasten,  komen ze hier steeds vaker afleveren. Dat zie je meer in gemeenten waar de afvaleisen streng zijn en de tarieven voor het storten van vuil hoog. Dat is een landelijk beeld.”

‘De steenuil? Volgens mij trekt dat beest zich niets van zo’n feest aan. Zo’n uil komt zelfs op het licht van lichtmasten op een voetbalveld af om makkelijker insecten op te sporen’ (februari 2007)
,,Dat zal wel over een of ander festival gaan (Pinksterparty volleybalclub, red.). Ik vind dat je de jeugd wat moet gunnen, de overlast voor dieren valt vaak wel mee. Maar zoals het hier in 2017 ging, dat kan echt niet. Vier weekenden op rij was er wel iets te doen en was er lawaai op de natuurkampeerplaats hier.  Mensen hebben steeds meer behoefte aan rust en ruimte maar die konden we niet bieden. We hebben ze gratis laten kamperen. Rust is niet te combineren met boem, boem, boem. Er ligt nu een compromis: tussen de festivals moeten tenminste twee weken zitten. We willen ook nog dat die niet langer dan tot elf uur 's avonds duren. Gebeurt dat niet, dan kunnen de kleine kampeerterreinen in de omgeving wel sluiten.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland