Volledig scherm
De beoogde locatie voor de mestfabriek aan De Quayweg tussen Venhorst en Landhorst. © Google Street View

Grote mestfabriek bij Landhorst stap dichterbij

VENHORST/LANDHORST - De grootste mestfabriek van Europa, gepland tussen Venhorst en Landhorst, heeft geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu. Dat concludeert de regionale omgevingsdienst. De komst van de mestverwerkingsinstallatie, die in Landhorst en Venhorst voor grote verdeeldheid zorgt, is daarmee een stap dichterbij gekomen.

Tegenstanders hadden gehoopt dat MACE, de boerencoöperatie achter de fabriek, een milieueffectrapportage (mer) zou moeten maken. Dat zou het proces met een jaar vertragen en zou de tegenstanders munitie kunnen geven in hun strijd tegen de komst van de fabriek.

Maar de omgevingsdienst vindt zo'n mer niet nodig, tegen adviezen van de GGD en het bureau Mobilisation in.

Geen mer
Het provinciebestuur besluit in september of een mer daadwerkelijk nodig is. In een recent antwoord op vragen van de Statenfracties van GroenLinks en de Partij voor de Dieren laten Gedeputeerde Staten al doorschemeren dat MACE geen mer zal hoeven maken. Het initiatief zou binnen het beleid van de provincie vallen. In de installatie aan de Quayweg zou mest van 200 veehouderijen worden verwerkt, 500.000 ton op jaarbasis.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland