Volledig scherm
Geld © Lex van Lieshout

Hoe verdelen dorpen een kwart miljoen?

SINT ANTHONIS - Wat kun je allemaal doen met een kwart miljoen? En ook: wie bepaalt waaraan dat geld mag worden uitgegeven? Die en andere vragen moeten volgende maand beantwoord worden door de politiek van Sint Anthonis.

Eind vorig jaar besloot de gemeenteraad dat er een bedrag van 250.000 euro moest vrijkomen voor zelfsturing door de zeven kernen van Sint Anthonis. Zelfsturing in de betekenis van: we hebben een zak met geld en beslissen als dorp zelf waaraan dat wordt besteed.

Afspraken

Nu moeten er duidelijke afspraken komen hoe de dorpen op een eerlijke manier van dat geld kunnen profiteren. Sint Anthonis kende al een bijdrage van 3.000 euro jaarlijks per dorp voor extra's die de leefbaarheid bevorderen. Als het aan de dorpsraden ligt, krijgt elk dorp bovenop dat bedrag jaarlijks 5.000 euro. Om zo nog meer zinvolle zaken te realiseren.

75.000 euro

Als elke kern vijf jaar lang zo'n bedrag krijgt, is 175.000 euro besteed. Blijft over een bedrag van 75.000 euro. Dat geld kan worden ingezet voor projecten die voor alle kernen belangrijk zijn.

Nadenken

De gemeenteraad van Sint Anthonis moet nog nadenken over de rol die het college van B en W kan en mag spelen bij de toekenning of weigering van een subsidie voor nieuwe plannen.

  1. Aanbieden van tuinafval wordt weer gratis in het Land van Cuijk

    Aanbieden van tuinafval wordt weer gratis in het Land van Cuijk

    HAPS - Het aanbieden van tuinafval bij de milieustraten wordt vanaf 1 augustus weer gratis. Dat zei wethouder Marius Tielemans deze week na afloop van de gemeenteraadsvergadering in Boekel. Daarmee moet een eind komen aan het dumpen van het groenafval in de natuurgebieden. Want dat is precies de reden waarom de Bestuurscommissie Afvalinzameling (BCA) Land van Cuijk en Boekel - de overkoepelende club die voor de gemeenten de afvalinzameling regelt - hiertoe besluit.

Maasland