Stal in Sint Anthonis.
Volledig scherm
PREMIUM
Stal in Sint Anthonis. © Ed van Alem

Hoeveel veehouders verdwijnen? Sint Anthonis schat nu 40 procent: ‘Dit heeft grote impact’

SINT ANTHONIS - Ongeveer 40 procent van het aantal veehouderijen in Sint Anthonis is over vijf jaar verdwenen. Die schatting maakt de gemeente nu, na keukentafelgesprekken met honderden boeren.

Eerder schatte Sint Anthonis het aantal stoppende veehouders op grofweg de helft. Wat scherper geformuleerd rekent Sint Anthonis nu op 40 procent minder veehouderijen in 2025, afgezet tegen 2018.

Dat klinkt als een ‘best betrouwbare inventarisatie’, zegt Jos Verstraten van land- en tuinbouworganisatie ZLTO. ,,Verrassend is het niet, maar ik ben er wel somber over dàt het zo is. Dit is geen natuurlijk proces. Brabants en landelijk beleid zorgt ervoor dat boeren eerder stoppen, en hun opvolgers ook afhaken. Wat normaal gesproken in tien jaar gebeurt, gebeurt nu in vijf jaar.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland