Volledig scherm
PREMIUM
De agrarische omgeving van Vierlingsbeek. © Theo Peeters

Krimp van de regionale veestapel is al lang begonnen

SINT ANTHONIS - Het inkrimpen van de veestapel is in het Land van Cuijk al lang begonnen. Dat concludeert Anne Seghers van het onderzoeksbureau Ruimtevolk. Zij deed onderzoek naar de toekomst van het buitengebied in het Land van Cuijk.

,,Er zijn allerlei factoren waardoor het aantal dieren in het Land van Cuijk al achteruit loopt", zegt Seghers als reactie op de wens van D66 in Den Haag om de complete veestapel in Nederland te halveren. Door de schaalvergroting houden veel kleinere veehouderijen op te bestaan, maar ook vergrijzing speelt mee. ,,Er zijn veel boeren die geen opvolging hebben."

Uit de cijfers van Seghers in het rapport 'Verkenning toekomst buitengebied Land van Cuijk' blijkt dat het aantal varkensbedrijven in de regio tussen 2008 en 2018 al is afgenomen van 251 tot 151. ,,Daar komt bij dat 40 procent van de varkensboeren ouder is dan 51 jaar en geen opvolger heeft.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland