Volledig scherm
Beeld uit de presentatie van Landhorst. Het dorp wil gemeenschapshuis De Stek en de gymzaal samenvoegen. © swo

Landhorst: voeg De Stek samen met de gymzaal

LANDHORST - Voeg Dorpshuis De Stek samen met de gymzaal en Landhorst heeft weer een toekomstbestendige gemeenschapsaccommodatie. Dat is het advies van de Vereniging Peelbelang Landhorst en de Stichting Dorpshuis De Stek.

Landhorst zit met een leegstaand schoolgebouw, een ongewisse toekomst van café Buitenlust, de sluiting van de kerk en een in 1992 opgeknapt dorpshuis De Stek.

Uit een inventarisatie onder de inwoners van Landhorst bleek dat de wens voor het behoud van De Stek groter is dan de aankoop van café Buitenlust en de kerk.

Presentatie

De Stek en de gymzaal zijn al met elkaar verbonden. Maar om het geheel zo ver krijgen dat het dorp er de komende jaren verder mee kan, moet er wel het een en ander gebeuren, staat in de presentatie die vanuit het dorp naar de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders is gestuurd. De Stek is in zijn huidige vorm ‘oubollig en niet ideaal ingericht’, is het oordeel.

Zo moet onder meer de keuken gemoderniseerd worden, moet er wat gedaan worden aan de verwarming en kunnen de entree, de technische ruimte en de biljartruimte wel een opknapbeurt gebruiken. Verder zou de isolatie, de akoestiek en de geluidsinstallatie verbeterd moeten worden.

Berekend is dat er 858.000 euro nodig is om alle plannen uit te kunnen voeren.

Bezuinigingen

De gemeente Sint Anthonis, waar Landhorst onder valt, heeft echter in de bezuinigingsvoorstellen voor de komende jaren staan, dat de gymzaal best gesloten zou kunnen worden. Het zou een besparing van 16.000 euro per jaar opleveren. In het coalitieprogramma van de gemeente staat echter dat er geïnvesteerd moet worden in de verschillende dorpen van Sint Anthonis.

Om de mening van de inwoners van Landhorst te peilen werd een maand geleden in het dorp een informatieavond gehouden. Daarbij werd huis-aan-huis een enquête gehouden. Bijna negentig procent heeft daarbij aangegeven dat de multifunctionele ruimte een plek moet krijgen in het hart van het Peeldorp. Slechts 30 procent van de mensen in Landhorst kiest voor het café Buitenlust als de juiste plek voor een gemeenschapshuis. Iets meer dan 30 procent ziet de kerk als een potentiële locatie voor een nieuwe multifunctionele accommodatie.

Van de ondervraagden gaf 53 procent aan voor De Stek als de beste locatie voor een mfa te zijn.

Maasland