In de Lactaria Hoeve van het dorp werden jaren geleden meisjes opgevangen en tijdelijk gehuisvest door nonnen.
Volledig scherm
PREMIUM
In de Lactaria Hoeve van het dorp werden jaren geleden meisjes opgevangen en tijdelijk gehuisvest door nonnen. © Ed van Alem

Meisjesinternaat Stevensbeek 'was een hel': 'Ze hebben me daar kapot gemaakt'

STEVENSBEEK - Tienermeisjes op het toenmalige internaat Maria Regina in Stevensbeek moesten dagelijks kalmeringsmiddelen slikken. Hard werken was het parool, naar school gingen ze niet.

31 reacties

 • Riet Pluim

  4 jaar geleden
  Hallo, het waren de jaren '60 en '70, niet de Middeleeuwen. Dit is godbetert mijn generatie. Ik weet heus wel hoe het toen was, en het was niet hoe jij het schetst.
 • Anonymous

  4 jaar geleden
  Heb tussen '49 en '66 vier internaten van binnen meegemaakt.Bij uithuisplaatsing door de kinderrechter werd altijd een voogd(kinderbeschermingsorganisatie) en toeziend voogd aangewezen. Aan die internaten was altijd een (huis)arts en psychiater (is ook arts!) verbonden. Medicatie werd voor- of achteraf met hen afgestemd. Toediening van injecties enz. werd door verplegend personeel gedaan. Wie dus wil klagen over de behandeling in "opvoedingsgestichten" moet zich wenden tot hun medisch personeel en of tot de kinderbescherming (maatschappelijk werkers) vanwege hun slechte toezicht!
 • ber

  4 jaar geleden
  Op elke boerderij werkten kinderen hard mee en ook in de middenstand was het aanpoten. De arbeid die kinderen toen moesten verrichten was acceptabel voor die tijd. Daarom moet je die tijd niet leggen naast deze tijd, waarin een kind zowat de afwas niet meer mag doen.....
 • sociaal econoom

  4 jaar geleden
  Het is gebouwd tussen 1920 en 1930 - het is een degelijk, sterk en fraai gebouw.Bouwkundig en architectonisch gezien... is dit een knap stuk vakwerk.
 • sociaal econoom

  4 jaar geleden
  Zodra je het klooster inging - leerde je orde, netheid en tucht. Het is begrijpelijk dat nonnen en broeders die een internaat exploreerden dit ook nastreefden... eigenlijk was dit niet verkeerd.

Maasland