Volledig scherm
Koeien in een stal. © Koen Suyk/ANP

Miljoen euro voor dierenwelzijn in Brabant

DEN BOSCH - De provincie Noord-Brabant gaat veehouders die hun stal uitbreiden ten behoeve van een dierenwelzijnskeurmerk financiële steun geven. De subsidie geldt in die gebieden waar veel vee wordt gehouden: Oost en Midden-Brabant. Met deze subsidie wil de provincie juist daar de drempel verlagen voor veehouders om te investeren in dierenwelzijn.

In Oost en Midden-Brabant gelden sinds 2017 strenge regels voor veehouders die willen uitbreiden De provincie wil hiermee een verdere concentratie van vee in delen van Brabant tegengaan en voorkomen dat de leegstand in de agrarische sector nog verder toeneemt. Bij het houden van dieren onder dierenwelzijnskeurmerk is er meer stalruimte per dier beschikbaar. De subsidie moet de keuze om te investeren in dierenwelzijn stimuleren. 

Keurmerk 

‘De verwachting is dat de komende jaren enkele tientallen veehouders overschakelen naar een dierenwelzijnskeurmerk', laat de provincie weten. Een van de bekendste keurmerken voor dierenwelzijn is het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Ongeveer een op de drie Beter Leven Keurmerken in Nederland is afgegeven aan veehouders in Noord-Brabant. ,,Brabantse veehouders behoren tot de pioniers in allerlei markten”, zegt gedeputeerde Anne-Marie Spierings. ,,Met de groeiende aandacht voor dierenwelzijn onder consumenten, wil ik Brabantse veehouders steunen om daarin te investeren. Bijkomend voordeel is dat zo tientallen reguliere stallen vervangen kunnen worden door stallen met meer ruimte voor de dieren.”

Positief

Co’tje Admiraal, directeur Dierenbescherming: ,,Het is positief dat de provincie veehouders die aan het Beter Leven keurmerk (willen) meedoen een tegemoetkoming geeft in de kosten. Ik begrijp dat de provincie Brabant de milieuoverlast van de veehouderij voor bewoners en natuur wil aanpakken, maar dat mag niet ten koste gaan van het dierenwelzijn.”

Een belangrijke voorwaarde van de subsidie is dat de veehouder minimaal vijftien jaar moet voldoen aan het desbetreffende dierenwelzijnskeurmerk. De subsidie bedraagt maximaal 30 euro per vierkante meter staluitbreiding. Maar dan mag die vergroting niet gepaard gaat met meer vee. Voor grotere stallen met meer vee bedraagt de subsidie maximaal 20 euro per vierkante meter. In totaal is er een miljoen euro beschikbaar voor deze subsidie. De provincie verwacht hiermee 20 tot 50 veehouders te steunen met het omschakelen naar een dierenwelzijnskeurmerk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland