Volledig scherm
Golfplaten met asbest worden verwijderd van een schuur. © Teun Kweekel

Miljoenen voor verwijderen asbestdaken gingen vooral naar Brabant

SINT ANTHONIS - Sterk agrarische gemeenten in Brabant kregen het meeste geld uit de subsidiepot van 75 miljoen voor het verwijderen van asbest uit daken van huizen, kantoren en boerderijschuren. 

 In totaal ontving de provincie meer dan 20 miljoen euro, waarvan bedrijven het grootste gedeelte gebruikten. In het Land van Cuijk ging het meeste subsidiegeld naar de gemeente Sint Anthonis: 475.509 euro. Boxmeer volgde met 474.932 euro. Het minste subsidiegeld ging met 151.416 euro naar Grave. Cuijk kreeg 160.427 euro en Mill en Sint Hubert 233.569 euro. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die vandaag gepubliceerd zijn. De gemeente Deurne ontving in Brabant het meeste subsidiegeld met 1.637.218 euro.

Golfplaten

Ruim de helft van de subsidieaanvragen in Brabant kwam van particulieren, om bijvoorbeeld asbest van het dak van een woonhuis weg te halen. Het meeste geld ging echter naar ondernemers, die grotere oppervlakten moesten verwijderen. Een woordvoerder van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaat er van uit dat dit voornamelijk agrarische bedrijven zijn. Daken van oude schuren en stallen zijn namelijk vaak bedekt met asbest golfplaten.

Alleen daken groter dan 35 vierkante meter kregen subsidie. Voor iedere vierkante meter aan verwijderd dak met asbest werd er 4,50 euro uitgekeerd, met een maximum van 25 duizend euro. Begin dit jaar lag de gemiddelde prijs voor het saneren van asbest bij grote schuurdaken op minstens tien euro per vierkante meter. Bij particulieren met kleinere daken loopt dat richting de vijftig.

Vierkante meter

Het bedrag dat door de Rijksoverheid was vrijgemaakt om daken asbest vrij te maken zou eigenlijk uitgekeerd worden tot eind dit jaar. Eind 2018 was dit geld echter al op. Met het geld is in totaal 16,8 miljoen vierkante meter asbest in Nederland verwijderd. In Boxmeer werd totaal 107.355 vierkante meter asbestdak verwijderd. In Sint Anthonis was dat 105.669 vierkante meter, Cuijk 36.051, Grave 24.636 en Mill 61.200 vierkante meter.

Naar schatting ligt er in Nederland nog ongeveer 80 miljoen vierkante meter asbestdak. Het is niet bekend of er een nieuwe regeling komt.

Wetsvoorstel 

De overheid wil dat er in het jaar 2040 niemand meer overlijdt aan de gevolgen van asbest. Hierdoor werd er een wetsvoorstel opgesteld om in 2024 alle asbestdaken in Nederland te verbieden, zodat bedrijven en particulieren aansprakelijk konden worden gesteld voor het niet verwijderen van asbest. Het voorstel werd eerst uitgesteld naar 2028 en sneuvelde uiteindelijk in de Eerste Kamer, omdat het niet haalbaar zou zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland