Volledig scherm
PREMIUM
De Hamse Molen in de rouwstand. © Ed van Alem

Molens in Wanroij en Rijkevoort in de rouwstand vanwege overlijden Bert van Dommelen

WANROIJ - Is deze rouwstand niet een vreugdestand? Mariejella van Dommelen vroeg het zich af toen ze deze week de molens van Wanroij en Rijkevoort zag. Die stonden zo omdat haar vader Bert op 87-jarige leeftijd was overleden. Bert van Dommelen was 25 jaar molenknecht geweest. En volgens de traditie worden molens in de rouwstand gezet als een voormalig molenaar of een familielid is overleden.

Volledig scherm
© Marcel Kuster

Molens kennen verschillende standen. Behalve de rouwstand is er de vreugdestand. Die wordt gebruikt bij bijvoorbeeld een geboorte of een huwelijk. Ook zijn er de korte ruststand, de lange ruststand en de feeststand.

Rest van Nederland
,,De Brabantse stand is anders dan in de rest van Nederland”, weet Jan Selten, molenaar op De Hamse molen in Wanroij. Waarom dat zo is, weet Selten zelf ook niet. ,,Er zal wel een keer ruzie zijn geweest”, denkt hij. Ook bij De Hollandsche Molen moeten ze het antwoord schuldig blijven. 

Volgens de Molenstichting Noord-Brabant heeft het te maken met de roomse of de protestantse rouwstand. In dit deel van Brabant, in Limburg en in Vlaanderen wordt de roomse stand gebruikt.

Wensambulance
Van Dommelen werkte in Wanroij tot midden jaren zeventig. ,,Hij wilde in de laatste dagen van zijn ziekbed nog zo graag naar de molen gaan kijken”, vertelt dochter Mariejella. ,,We hadden zelfs de wensambulance geregeld. Maar op de woensdag dat we zouden gaan, kon hij het fysiek niet meer aan. Ik ben toen zelfs langsgereden en heb hem de draaiende molen via een livestream nog kunnen laten zien.

,,Die molen was zijn lust en zijn leven. Alles wat mijn vader deed, deed hij met passie en vol overgave. Daarom vind ik het zo mooi dat de molen in Wanroij en die in Rijkevoort nu in de rouwstand staan”, aldus Van Dommelen.

Foto’s
De oude molenaarsknecht overleed vorige week donderdag, nadat hij nog de foto’s had gezien die zijn dochter een dag eerder had gemaakt. De twee molens blijven tot en met komende vrijdag in de rouwstand staan. Zaterdag wordt Bert van Dommelen gecremeerd.

De laatste keer dat de molen in de rouwstand stond, was in februari van dit jaar toen de moeder van molenaar Jan Selten was overleden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland