Volledig scherm
Een stempas voor de Europese verkiezingen op 23 mei. © ANP

Mysterieus record: 89 kiezers uit Sint Anthonis kregen geen stempas, bijna allemaal uit één wijk

SINT ANTHONIS - Hoe is het mogelijk dat bij 89 kiezers in de gemeente Sint Anthonis geen stempassen bezorgd werden voor de Europese verkiezingen van vandaag? Het regende klachten bij de gemeente-telefoon. 

Het gaat vrijwel zonder uitzondering om meldingen uit de buurt Zandseveld in Sint Anthonis. ,,De 89 meldingen die tot en met woensdag 22 mei voor 12.00 uur binnen zijn gekomen, hebben wij tijdig kunnen voorzien van een nieuwe stempas", zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Die inwoners hebben vandaag dus gewoon kunnen stemmen.”

Verloren of per ongeluk weggegooid

De gemeente Sint Anthonis heeft iedere verkiezing te maken met ‘meldingen van verlies van stempassen’, zoals dat genoemd wordt. ,,Dat kan gaan om kiezers die hun stempas zijn verloren of per ongeluk hebben weggegooid, of er wellicht geen ontvangen hebben”, aldus de woordvoerder. 

,,Maar normaal zijn dat er rond de tien. Tot vorige week dinsdag waren er enkele meldingen, nauwelijks meer dan bij andere verkiezingen. Daarna kregen we een paar meldingen uit dezelfde buurt in het dorp Sint Anthonis. Daarom is besloten alle inwoners nog eens te wijzen op de mogelijkheid een verloren of niet ontvangen stempas alsnog te kunnen opvragen.” Dat leidde tot meer klachten uit dezelfde wijk.

Ging het mis bij drukker of bezorger?

Het is onduidelijk waarom de stempassen niet zijn bezorgd. De gemeente heeft op tijd het goede bestand aangeleverd aan projectbureau Procura. Die gaat nu bij de drukker en bij bezorger Sandd na of daar wat is mis gegaan. De gemeente neemt het probleem van de stempassen hoog op. ,,Onze acht stembureaus is gevraagd mogelijke meldingen goed te registreren, om te kijken of er nog meer gemiste adressen zijn”, zegt de woordvoerder. 

John Heckathorn van de VVD-fractie in de gemeenteraad heeft inmiddels vragen gesteld aan het college van Sint Anthonis. Hij wil weten hoe lang de gemeente al op de hoogte is van de problemen en wat de mogelijke oorzaak is. Ook wil hij weten of de gemeente moeite heeft gedaan om oudere inwoners te informeren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland