Volledig scherm
Een piramidetentje in het buitengebied van Sint Anthonis © DG

Opnieuw piramidetentjes in wegbermen Sint Anthonis voor bijenonderzoek

WESTERBEEK / SINT ANTHONIS - In verschillende wegbermen in de gemeente Sint Anthonis staan in de berm weer grijze piramidetentjes voor bijenonderzoek. Onderzoekers van Wageningen Environmental Research deden vorig jaar al onderzoek naar bijen in de bermen. 

De onderzoekers plaatsen bij dit onderzoek in de wegbermen zogenaamde piramidevallen. Dat zijn de tentjes  waarin wilde bijen worden gevangen die uit de bodem in het tentje omhoog kruipen.

Het onderzoek wil vaststellen of er voldoende voedsel te vinden is in de bermen voor verschillende soorten bijen. Een voedseltekort - aan nectar en pollen - is namelijk een oorzaak voor de achteruitgang van wilde bijensoorten. Door meer bloemen in te zaaien, bijvoorbeeld in de berm, zouden de bijen geholpen kunnen worden. In de gemeente Sint Anthonis is in totaal 27 kilometer aan wegberm met bloemen ingezaaid. 

Bij het eerste onderzoek vorig jaar troffen de wetenschappers diverse soorten bijen aan. In het najaar moeten de resultaten van het gehele onderzoek bekend zijn. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Geeft Sint Anthonis wel genoeg geld uit om voor 2022 beloofde 25 miljoen te hebben geïnvesteerd?
    PREMIUM

    Geeft Sint Anthonis wel genoeg geld uit om voor 2022 beloofde 25 miljoen te hebben geïnves­teerd?

    SINT ANTHONIS - Zorgen over geld gaan in gemeenten meestal over tekorten. Waar halen we het geld vandaan om onze wensen in vervulling te laten gaan, is vaak de vraag. Sint Anthonis heeft andere zorgen. De gemeente heeft bedongen dat zij tot de gemeentelijke herindeling 25 miljoen euro eigen geld mag investeren in de kernen. De vraag is of de tijd tot 2022 niet te krap is om dat voor elkaar te krijgen. Burgemeester en wethouders stellen dat er geen reden is tot zorg.

Maasland