Volledig scherm
© Ed van Alem

Personeel door noodweer getroffen boeren krijgt uitkering

SINT ANTHONIS/ BOXMEER – Land- en tuinbouwbedrijven in Brabant en Limburg die hard zijn getroffen door het noodweer kunnen werktijdverkorting aanvragen voor hun personeel. De regeling is vanmiddag opengesteld, zo maakte minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) bekend.

Hierdoor kunnen bijvoorbeeld tuinders van wie de kas is vernield door hagelstenen een WW-uitkering aanvragen voor de uren die hun werknemers niet kunnen werken. Volgens het kabinet is het noodweer een buitengewone omstandigheid die niet tot het gewone ondernemersrisico kan worden gerekend.

Extreem noodweer
Extreem noodweer met hagelstenen zo groot als tennisballen zorgde eind vorige week voor een golf van vernieling in de regio, die de hele maand al kampt met wateroverlast. Van veel stallen en kassen is bijna geen dakdeel meer heel en veel gewassen liggen te verpieteren in de met water verzadigde akkers.

Boxmeer
Een woordvoerder van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO zei eerder dat boeren in de regio’s Eindhoven en Boxmeer een schade lijden van twee tot drie miljoen euro door de regen. En onder meer boer William van der Heijden uit Sint Anthonis is zwaar gedupeerd: een groot deel van zijn teelt is naar de knoppen. Hij schat dat 30 procent van zijn gewassen verloren is. „De schade is 50.000 tot 80.000 euro is.”

In het gebied rond Sint Anthonis viel drie keer zoveel regen als normaal.

Volledig scherm
© Ed van Alem

Maasland