Volledig scherm
Politie doet onderzoek na een overval in Sint Anthonis. (foto ter illustratie) © Ed van Alem

Politie in Sint Anthonis en Mill bij spoedmeldingen vaak te laat

SINT ANTHONIS / MILL - In spoedgevallen komt de politie in de gemeenten Sint Anthonis en Mill en Sint Hubert vaak niet op tijd ter plekke. In Sint Anthonis doet de politie er in 40 procent van de spoedsituaties langer dan een kwartier over. In Mill is dat zelfs bij 42 procent van de gevallen zo. In beide gemeenten was de zogeheten reactietijd vorig jaar sneller, zo blijkt uit de recent bijgewerkte cijfers over het afgelopen half jaar van het CBS.

In de andere gemeenten van het Land van Cuijk en Gennep zijn de cijfers gunstiger. In Boxmeer houdt het nog niet over: in 66,7 procent van de gevallen haalt de politie de norm van 15 minuten. In Grave staat de politie in 71,1 procent van de spoedjes binnen een kwartier op de plek van de calamiteit. 

Veel beter scoort de  politie in Cuijk. Daar komen de agenten slechts in 17,4 procent van de spoedmeldingen te laat. En het beste scoort Gennep waar de politie in 84,2 procent van de gevallen de norm van 15 minuten haalt. In buurtgemeente Mook komt de politie in de helft van de gevallen te laat. 

In Mill en Sint Hubert kreeg de politie in de eerste helft van 2018 40 spoedmeldingen binnen. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar. Over heel 2017 telde Mill 58 spoedmeldingen. In Sint Anthonis bleef de teller voor spoedjes in de eerste zes maanden van dit jaar op 27 staan. Dat komt ongeveer overeen met vorig jaar. 

Het aantal prio1-meldingen schommelt per jaar. Dat is ook te zien in Boxmeer waar dit jaar over 6 maanden 186 meldingen binnenkwamen. Ongeveer evenveel als in 2017, maar weer minder dan in 2016. In Cuijk steeg het aantal spoedgevallen gemiddeld in 2018: 210 meldingen van januari tot en met juni. Tegen 355 over heel 2017. In Grave telde de politie 77 spoedjes over de helft van  2018. 

Landelijk

Landelijk gezien was de politie in de eerste zes maanden van dit jaar in ruim 85 procent van de spoedgevallen binnen een kwartier ter plaatse. Bij spoedmeldingen gaat het om levensbedreigende situaties waarbij de politie met zwaailichten en sirene uitrukt.

De politie haalt daarmee haar eigen norm niet: ze streeft ernaar om er bij negentig procent van de zogenoemde prio1-meldingen binnen die tijd te zijn. Het deel van de spoedritten waarbij de zogeheten reactietijd binnen het kwartier valt, ligt al enkele jaren op zo'n 85 procent. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland