Volledig scherm
Leegstaande stallen. © Peter Zandee

Provincie Brabant verlengt subsidieregeling stoppende boeren

DEN BOSCH - Boeren die willen stoppen met hun bedrijf, kunnen nog twee jaar gebruikmaken van de subsidieregeling die de provincie Noord-Brabant daarvoor heeft.

Deze zogenaamde VABIMPULS (Subsidieregeling Vrijkomende en vrijgekomen Agrarische Bedrijfsgebouwen) zou eigenlijk op 10 december aflopen. ‘Vanwege de grote belangstelling wordt de regeling met twee jaar verlengd', laat de provincie nu weten. De regeling loopt nu door tot 1 december 2021.

Er hebben al een kleine 500 boeren van de regeling gebruikgemaakt. 

Advies

Het  geld is bedoeld voor veeboeren die advies en begeleiding willen bij het stoppen of omvormen van hun bedrijf en daarmee een invulling zoeken voor hun stallen en schuren.

Boeren kunnen met het geld deskundigen inschakelen die meedenken over de toekomst van hun bedrijfsgebouwen. Dat kan bestaan uit hulp bij het slopen van het bedrijf of om een andere invulling van het bedrijf, bijvoorbeeld in de recreatieve sector. 

Extra geld

Met het verlengen van de regeling komt er ook extra geld beschikbaar. Het budget wordt verhoogd met 1,5 miljoen euro. Een half miljoen voor eigenaren die al gestopt zijn en leegstaande opstallen hebben en een miljoen voor eigenaren die plannen hebben om te met hun boerenbedrijf.

‘Dat is niet alleen winst voor de eigenaar zelf. In alle gevallen leidt de samenwerking ook tot een verbetering van de omgevingskwaliteit. Zo hebben vaak ook andere betrokkenen, zoals gemeenten, profijt van de oplossing die voor de locatie wordt gevonden', redeneert de provincie.

Eerder dit jaar werd het subsidiepotje al eens aangevuld. Aanvankelijk was er 250.000 euro beschikbaar, daar werd in september van dit jaar nog eens 400.000 euro extra in gestort. 

Maasland