Volledig scherm
PREMIUM
Na tientallen jaren komt een vroeger goed bekend staand feest terug in Oploo. De Meulefeesten. Het complete volgende weekend bruist het van de activiteiten bij de molen. Vlnr: Harry van de Weijer; Miranda Jordans; Robert Verhofstad & Tonnie Gabriëls.Foto: Ed van Alem © Ed van Alem

Revival: Oploo viert 110 jaar Excelsior met drie dagen lang klassieke Meulefeesten

OPLOO - Zijn opa Piet Rutten was molenaar in Oploo. Zo had Robert Verhofstad (55), huidig voorzitter van muziekvereniging Excelsior, een persoonlijke band met windmolen De Korenbloem en watermolen D’n Olliemeulen in zijn dorp. 

Volledig scherm
In Oploo worden voor het eerst sinds tientallen jaren weer molenfeesten gehouden. Een weekend lang is het feest. Met vier grote activiteiten tussen de molens. © Meulefeesten

Maar eigenlijk heeft elke inwoner van Oploo een band met de watermolen en de windmolen die beeldbepalend zijn voor hun dorp. Nergens anders in Europa staan dit soort molens zo dicht bij elkaar. Beide molens waren van de familie Rutten die er dagelijks gebruik van maakte. Net als van de maalderij.

De molens zijn de trots van Oploo. Logisch dat op 18 september 1971 na de restauratie van de watermolen en de directe omgeving een flink feest werd gevierd. Verhofstad: ,,Dat feest was het dorp erg goed bevallen. Zo goed dat verschillende inwoners er een jaarlijks terugkerend evenement van wilden maken. Een Molenfeestcomité zag in 1972 het levenslicht dat onder leiding van  het hoofd der school Hub ‘Haske’ Reijnen een programma in elkaar sleutelde voor een jaarlijks feestweekeinde.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Drie dagen ‘Een Goei Leven Beleven’ in het Land van Cuijk
  PREMIUM

  Drie dagen ‘Een Goei Leven Beleven’ in het Land van Cuijk

  LAND VAN CUIJK - Voor een lekker vakantiegevoel hoef je als inwoner van het Land van Cuijk komend weekeinde niet ver weg te gaan. Vrijdag, zaterdag en zondag biedt het streekfestival Een Goei Leven Beleven 35 verschillende activiteiten op twintig bijzondere locaties. Om te vieren dat het goed wonen, werken en genieten is in het Land van Cuijk, zeggen Ad Berends en Martien Bos die samen aan de wieg stonden van Een Goei Leven.
 2. Russische prijs voor vrachtwagenbouwer Berdex uit Wanroij die fabriek bouwde in Veliki Novgorod
  PREMIUM

  Russische prijs voor vrachtwa­gen­bou­wer Berdex uit Wanroij die fabriek bouwde in Veliki Novgorod

  WANROIJ - Carrosserie- en handelsonderneming Berdex uit Wanroij heeft de RusPrixAward 2019 in de wacht gesleept. Voorzitter van het comité Georgiy G. Petrov overhandigde de prijs onder auspiciën van de ambassade van de Russische Federatie aan eigenaar Arnold van Boxmeer van Berdex. Het bedrijf kreeg de prijs voor de ‘beste investering in de fysieke economische sector voor middelgrote ondernemingen.

Maasland