Volledig scherm
Veertien hectare grote zonnepark bij Emmeloord. De 43.500 zonnepanelen zijn goed voor ongeveer 12,5 MW aan stroom per jaar. © Foto Freddy Schinkel

Sint Anthonis krijgt 30 hectare aan zonneakkers voor duurzame stroom

SINT ANTHONIS - Zonnepanelen liggen er al op diverse daken van gemeentelijke gebouwen in Sint Anthonis. Om in het jaar 2035 evenveel energie op te wekken als de gemeente verbruikt, zijn extra inspanningen nodig. Daarom praat de gemeenteraad deze week over de mogelijke aanleg van dertig hectare (300.000 vierkante meter) aan zonneakkers. 

In het coalitieakkoord dat de partijen Sint Anthonis Nu en VVD kort geleden vast stelden staat al vermeld dat Sint Anthonis kiest voor zonneakkers. Dat zijn akkerlanden die nu nog agrarisch worden ingezet. Die worden ingericht als energiepark doordat ze komen vol te liggen met zonnepanelen.

In combinatie met duurzaam bouwen en energie uit biomassainstallaties zou ongeveer 100 hectare aan zonneakker nodig zijn. Om te beginnen wil Sint Anthonis dus 30 hectare inrichten. 

Woningen

Omdat zonneakkers nogal in het oog springen is een aantal voorwaarden verbonden aan de inrichting. Een zonneakker zou minimaal honderd meter verwijderd moeten zijn van woningen. Tussen de verschillende zonnevelden die er komen moet minimaal één kilometer afstand zijn. En zo mogelijk moeten de zonneakker ingepast zijn in het landschap. Daarbij beperkt Sint Anthonis het aantal locaties waar zonneakkers die groter zijn dan 5 hectare mogelijk zijn. 

Bij velden die kleiner zijn dan 5 hectare wil de gemeente geen beperkingen opleggen als het initiatief komt van een lokale energiecoöperatie of een niet-commercieel initiatief.  

Omgeving informeren

De omgeving van de beoogde locaties moet goed geïnformeerd worden over de aanstaande plannen. 

De gemeenteraad van Sint Anthonis krijgt deze week meer informatie over het zonneakker-plan. Uiteindelijk moet de politiek zich uitspreken over het al dan niet aanleggen. Gedacht wordt aan een bijdrage van de gemeente voor niet-commerciële velden. 

Passend bij het streven naar duurzaamheid en biodiversiteit zoekt Sint Anthonis contact met de universiteit in Wageningen (WUR). Die kan meedenken over de inpassing van nieuwe natuur op de ondergrond van de zonneakkers. Dus onder en tussen de zonnepanelen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. En toen waren er nog maar vier motorcrosscircuits over
    PREMIUM

    En toen waren er nog maar vier motorcross­cir­cuits over

    MILL/CUIJK - Is een regionaal motorcrosscircuit de oplossing voor het verdwijnen van steeds meer circuits? ,,We hebben nog wel een plannetje op de plank liggen.” Vorige week werd tijdens de gemeenteraadsvergadering in Mill een definitieve streep gezet door het circuit De Kuilen in Mill. Volgens Nico Troost van motorsportorganisatie Nederland (MON) uit Cuijk is de suggestie voor een regionaal circuit, waartoe Mill nu oproept, heel opmerkelijk. ,,Er is jaren gewerkt aan een regionaal motorcrosscircuit in Odiliapeel. Maar daar werd in 2012 de stekker uit getrokken.”

Maasland