Volledig scherm
Foto ter illustratie. Dit is niet het betreffende bedrijf. © Carlo ter Ellen DTCT

Sint Anthonis wil 60.000 euro voor illegale opslag mest op boerderij

DEN BOSCH / SINT ANTHONIS - Op een boerderij van W. Vugts in Sint Anthonis is volgens de gemeente vorig jaar zonder vergunning mest aangevoerd. Het gemeentebestuur wil daarom dat de ondernemer twee dwangsommen van in totaal 60.000 euro betaalt. De ondernemer was het hier niet mee eens en stapte naar de rechtbank.

Vugts zou op 5 november zijn gebeld. ,,U bent mest aan het aanvoeren”, deelde een medewerker van de gemeente hem mede. Een controleur had gemerkt dat het vloeistofniveau in één van de mestsilo’s was gestegen. Er zaten geen varkens meer in de bewuste stal in Sint Anthonis: de mest moest dus van buiten komen. En dat was niet toegestaan, zonder een specifieke vergunning.

Vugts ontkende dat er sprake was van de invoer van mest op het terrein. Dat kon ook helemaal niet: de boerderij was afgesloten. De mest zou al geruime tijd onder ‘stal 3' in een mestopslag hebben gezeten. Die zat er al in de tijd toen hij een pachtovereenkomst sloot met de man die jarenlang de boerderij in gebruik had. Deze pachter was inmiddels weer vertrokken.

Vugts had echter een nieuwe man gevonden, die aan de slag wilde met de oude varkensschuren. Hij was van plan om vleesvarkens te houden in stal 3. De potentiële pachter had daarom de mest overgepompt naar een andere mestopslag in ‘stal 5'. Dat was de reden dat het ‘mestniveau’ hier was gestegen.

De gemeente stelde grote vraagtekens bij deze verklaring. Voor Sint Anthonis stond vast dat er mest ‘van buiten’ naar het terrein was gebracht. Bij een tweede controle, later in november, was deze nog steeds niet afgevoerd.

Uitspraak over zes weken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland