Volledig scherm
De speciale snelheidsmeter in Oploo, begin maart vlak na de ingebruikname. © Eveline Van Elk

Snelheidsspaarpot in Oploo levert 1.000 euro op voor Graancirkel

OPLOO - De speciale snelheidsmeter op de Grotestraat in Oploo heeft duizend euro opgeleverd.  

Deze meter heeft een bijzondere eigenschap: voor elke automobilist die zich aan de toegestane snelheid (30 kilometer per uur) hield, deed de meter drie weken lang geld in de spaarpot. 

Graancirkel

De snelheidsspaarpot maakt deel uit van het project Brabant gaat voor NUL verkeersdoden.  In samenspraak met de dorpsraad gaat de opbrengst naar Stichting Graancirkel, het vooraf gekozen goede doel. Graancirkel heeft in Oploo een avonturenpark met onder meer een theater. 

De gemeente Sint Anthonis had de paal gratis geleend van de provincie. De gedachte achter de nieuwe meter is dat belonen beter werkt dan straffen. 

De provincie Brabant betaalde 10.000 euro voor het laten maken van de paal. Met de investering moet het aantal verkeersdoden afnemen. 

Meeste slachtoffers

Vorige week nog werd bekend dat het aantal verkeersdoden in Brabant in 2018 juist flink gestegen is. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Met 150 doden vielen vorig jaar de meeste slachtoffers in de provincie Brabant. Sinds 2005 is dat aantal niet meer zo hoog geweest.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland