Verneveling van water houdt de varkenstallen van boer Tom Arts enkele graden koeler.
Volledig scherm
Verneveling van water houdt de varkenstallen van boer Tom Arts enkele graden koeler. © Ed van Alem

Sproeien om oververhitte varkens te voorkomen

SINT ANTHONIS - Varkensboer Tom Arts uit Sint Anthonis heeft een manier bedacht waarmee hij zijn dieren deze warme dagen voor oververhitting kan behoeden. Hij heeft een neveninstallatie aangebracht die er voor zorgt dat de temperatuur in de stallen onder de buitentemperatuur blijft.

12 reacties

 • ikke

  3 jaar geleden
  Die dieren wonen zoals de regelgeving voorschrijft, dus echt niet op elkaar...! En ja, die zeugen zijn blij, want die hebben geen last van de hitte, en dus ook geen modder en plaatselijk mestdumping in de modderpoel voor biologische varkens met de bijbehorende ziektekiemen die in het vlees aanwezig kunnen zijn...!!
 • T1plotseling

  3 jaar geleden
  Het stomste wat je kunt doen, is zo'n varkensbedrijf opzoeken, tenzij je zin hebt in een of andere zoönose. Wie het gevaar opzoekt, zal er door omkomen...
 • T1plotseling

  3 jaar geleden
  2000  zeugen op elkaar blij???
 • ikke

  3 jaar geleden
  De laatste regel klopt niet in de andere bijdrage, daar moet staan: De overheid dwingt de veehouders om alle stallen heel dicht bij elkaar te bouwen want het moet allemaal in dat kleine bouwblok! Ook voor meer ruimte voor hetzelfde aantal dieren moet je in dat kleine bouwblok proppen, en zo worden de gevolgen bij een brand veel groter. Het aantal stalbranden is veel lager dan vroeger, maar de gevolgen zijn wel groter helaas....! Ook voor een veehouder is een brand een nachtmerrie...!!
 • ikke

  3 jaar geleden
  Mag ik u aanraden om eens een varkensbedrijf te bezoeken, er worden regelmatig open dagen georganiseerd, en je hebt stallen met een kijk ruimte waar je zelf kunt zien hoe de varkens leven in een stal. Door de regelgeving zijn heel veel varkenshouders gedwongen om stallen allemaal met elkaar te verbinden om de stallucht door een luchtwasser te laten reinigen. Dit heeft wel als zeer negatief gevolg dat er bij een brand heel vaak door de luchtkanalen naar de luchtwasser binnen korte tijd alles in brand staat en er geen dieren gered kunnen worden. Ook moet men de boer alle stallen op een klei