Volledig scherm
Verneveling van water houdt de varkenstallen van boer Tom Arts enkele graden koeler. © Ed van Alem

Sproeien om oververhitte varkens te voorkomen

SINT ANTHONIS - Varkensboer Tom Arts uit Sint Anthonis heeft een manier bedacht waarmee hij zijn dieren deze warme dagen voor oververhitting kan behoeden. Hij heeft een neveninstallatie aangebracht die er voor zorgt dat de temperatuur in de stallen onder de buitentemperatuur blijft.

Volledig scherm
Verneveling van water houdt de varkensstal van boer Tom Arts koeler. © Ed van Alem

Want het is heet, iedereen heeft het heet en dus de dieren hebben het ook heet. ,,Ik kan zo de temperatuur in de stal vijf tot acht graden omlaag brengen", legt Arts uit. In zijn drie stallen heeft hij tweeduizend zeugen zitten. 

Dergelijke koelinstallaties worden vooral gebruikt bij festivals en in warme landen. ,,Het principe is eigenlijk heel eenvoudig. Het vernevelen van water doen we bij de luchtinlaat in de stal. De warme lucht die naar binnen gaat, koelt zo af.

Als de buitentemperatuur boven de 24,5 graden komt, schakelt de installatie automatisch in. Ik heb het twee maanden geleden aangeschaft met het oog op de steeds vaker voorkomende hoge temperaturen.”

Volledig scherm
© Ed van Alem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland