Spandoek bij zorgcentrum Op 't Hoogveld in Sint Anthonis, als steun in de rug voor de bewoners daar.
Volledig scherm
Spandoek bij zorgcentrum Op 't Hoogveld in Sint Anthonis, als steun in de rug voor de bewoners daar. © Ed van Alem

Veel besmettingen met corona in zorgcentra in Wanroij en Sint Anthonis, vier bewoners overleden

SINT ANTHONIS - De zorgcentra De Lookant in Wanroij en Op ’t Hoogveld in Sint Anthonis worden geplaagd door veel besmettingen met het coronavirus. Tot nu toe zijn in deze verpleeghuizen van Pantein vier bewoners aan corona overleden, bevestigt Pantein. 

Omwille van de privacy van de bewoners wil de zorginstelling niks zeggen over de leeftijden en of ze al andere (chronische) ziekten hadden.

22 besmettingen

In Wanroij zijn nu 10 van de 25 bewoners besmet met het nieuwe longvirus. In Sint Anthonis zijn tot nu toe 12 van de 66 bewoners positief getest op corona. In De Lookant is het aantal besmettingen vooral de voorbije dagen gegroeid. 

,,Een verklaring voor de stijging hebben we helaas niet’’, zegt een woordvoerster van de Boxmeerse zorgorganisatie. ,,We vinden het zorgelijk dat mensen ondanks de strikte maatregelen toch ziek worden.’’

Ook bij Op ’t Hoogveld zijn meer besmettingen dan bij de andere zorgcentra van Pantein in het Land van Cuijk en Gennep. ,,Al lijkt de situatie daar nu enigszins stabiel. Gelukkig zijn er ook bewoners die weer herstellende zijn.’’

Quote

We weten niet of de zorgmede­wer­kers corona hebben, omdat ze nog niet getest zijn. We zien wel een hogere uitval op locaties waar veel cliënten ziek zijn.

Woordvoerster

Andere zorgcentra

Bij drie andere verzorgingshuizen van Pantein is sprake van ‘een enkele besmetting'. Dat varieert, leert navraag, van één tot drie bewoners. Welke zorgcentra dat zijn, wil Pantein niet zeggen. 

Op vijf locaties zijn, aldus de woordvoerster, op dit moment geen besmettingen. Behalve in Wanroij en Sint Anthonis heeft Pantein zorgcentra in Mill, Overloon, Cuijk, Haps, Gennep en Boxmeer. In de tien verzorgingshuizen wonen zo'n 650 mensen en werken ongeveer 1200 medewerkers.  

Ook verschillende zorgmedewerkers zijn ziek geworden. ,,Die blijven dan natuurlijk thuis. We weten niet of ze corona hebben, omdat ze nog niet getest zijn. We zien wel een hogere uitval op locaties waar veel cliënten ziek zijn.’’ 

Brandhaarden

Volgens Pantein is het ‘opvallend’ dat de zorgcentra waar meer ouderen besmet zijn geraakt, in dorpen liggen waar het aantal besmettingen relatief hoog ligt. In het Land van Cuijk scoort Sint Anthonis, dat grenst aan coronabrandhaarden als de gemeenten Boekel en Gemert-Bakel, al langer hoog op de lijstjes van het RIVM met besmettingen en ziekenhuisopnamen. 

,,We blijven de gezondheid van onze bewoners doorlopend monitoren. Als iemand ziek wordt en symptomen heeft die op corona kunnen wijzen, informeren we de familie. Ook testen we direct om te bepalen of iemand corona heeft. Als sprake is van corona, wordt de bewoner apart verpleegd.’’

Mondkapjes

Pantein zegt te kijken naar extra voorzorgsmaatregelen. Op de locaties waar nu relatief veel besmettingen zijn, draagt iedereen, aldus de woordvoerster, mondkapjes. 

Pantein test deze dagen alle medewerkers van het kleine zorgcentrum De Lookant en de medewerkers van twee 'besmette’ afdelingen van Op ’t Hoogveld op corona. 

De Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde (Verenso) zegt dat de laatste tijd landelijk sprake is van een flinke groei van sterfgevallen en coronabesmettingen onder verpleeghuisbewoners. 184 bewoners bij wie het virus is vastgesteld zijn overleden. Nog eens bijna honderd bewoners zijn overleden die vermoedelijk ook het virus hadden.   

Maasland