Veel klachten over misselijkmakende en weeïge geur: ‘Zet mestfabrieken op industrieterreinen’
Als er dan toch mestfabrieken in Brabant bij moeten komen, zet ze dan in elk geval op industrieterreinen, ver weg van de bewoonde wereld. Die oproep doet de Brabantse Milieufederatie (BMF) in een nieuw rapport aan het Brabantse provinciebestuur.
Delen per e-mail
BMF verzamelde reacties van vele tientallen omwonenden van Brabantse mestfabrieken, waaronder Cleanergy in Sint Anthonis. Daarin ziet BMF-directeur Femke Dingemans een duidelijke rode draad. ,,Gemeenten hebben de fabrieken vaak toegestaan omdat ze emissieloos zouden zijn, waardoor er geen overlast voor omwonenden is. Toch hebben mensen in de omgeving vaak klachten over stank. Maar omdat de fabrieken daar gewoon een vergunning voor hebben, kunnen gemeenten bijna niet handhaven. Omwonenden voelen zich dan soms ongelooflijk alleen staan."
Het rapport spreekt van een ‘misselijkmakende' en 'weeïge' geur, waar 85 procent van de ondervraagden in meer of mindere mate last van heeft. Die claim is lastig te controleren, omdat alle reacties anoniem zijn. ,,Daar hebben we voor gekozen omdat sommige omwonenden zich anders niet veilig voelen", verklaart Dingemans. ,,Soms leidt zo'n mestfabriek ook tot spanningen in de wijk."
Mestdialogen lopen op hun eind
Dat BMF nu met dit onderzoek komt, is niet toevallig. De gesprekken, de zogenaamde mestdialogen, die de provincie met boeren, bedrijven, gemeenten en omwonenden voert, lopen op hun eind. De keuze voor locaties waar wat de provincie betreft mestfabrieken mogen komen, nadert. Het heetste hangijzer: komen die vooral op industrieterreinen? Of zijn ook locaties in het buitengebied in beeld?
Zo speelt nu een discussie tussen de provincie en de gemeente Oss over de mogelijke vestiging van een mestverwerker bij de Osse haven. Die loopt zo hoog op dat beide overheden elkaar al voor de rechter troffen. Die fabriek was eerst bij Landhorst gepland, maar ging daar niet door, omdat de provincie zo'n fabriek alleen op een industrieterrein zag zitten.
Niet meer geluisterd
De principiële keuze tussen mestverwerkers op industrieterreinen of het platteland moet echter nog worden gemaakt, benadrukt provinciebestuurder Elies Lemkes (CDA). ,,Begin volgend jaar kan iedereen een inspraakreactie geven."
Toch trokken de omwonendenorganisaties, verenigd in het Brabants Burgerplatform, de afgelopen maanden al aan de bel. Zij hebben het idee dat de provincie al voorsorteert op locaties in het buitengebied.
Ook meent het Burgerplatform een duidelijke koerswijziging van het nieuwe provinciebestuur te ontwaren: waar er volgens een woordvoerder eerst een open gesprek was, hebben de omwonenden nu het idee dat er niet meer naar ze geluisterd wordt.
Lemkes en BMF-directeur Dingemans ontkennen dat de zaak al beklonken is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Voedselbank Land van Cuijk pakt misbruik aan
LAND VAN CUIJK - Een voedselpakket ontvangen terwijl je er geen recht op hebt, de voedselbank in het Land van Cuijk heeft er bij een aantal klanten een einde aan gemaakt. -
PREMIUM
In deze tijden staan boeren onder druk. Martien en Mechie voerden honderden gesprekken aan de keukentafel
SINT ANTHONIS - Hoe moet het verder met je leven? Boeren worden gedwongen zichzelf zulke vragen te stellen. Door veranderend consumentengedrag en nieuwe wetten staan ze voor grote keuzes. Stoppen ze? Gaan ze door? En hoe dan: produceren ze voor de wereldmarkt of gaan ze biologisch? Sint Anthonis wil alle boeren spreken. Dat gebeurt gewoon aan de keukentafel. -
PREMIUM
Interview Jolanda uit Sint Anthonis is mantelzorger in coronatijd: ‘Nu was het nog ‘maar’ een flinke hoofdwond’
SINT ANTHONIS - Ze weet als geen ander wat voor extra druk corona legt op (werkende) mantelzorgers. De 52-jarige Jolanda Cornelissen-Baltussen uit Sint Anthonis is mantelzorger voor haar bejaarde ouders, die tijdens de eerste coronagolf naar het verpleeghuis moesten. Zelf heeft ze een eigen zorgbedrijfje dat zich ook richt op mantelzorgers, voor wie komende dinsdag weer Dag van de Mantelzorg is. -
Zo is het om op te groeien in een dorp dat pas net bestaat
LANDHORST - Het dorp waar je opgroeit is meestal een dorp dat er voor je gevoel altijd al is geweest. Maar in Landhorst groeiden de ouderen van nu op in een wereld waar alles nieuw was. Hoop verdreef het verdriet van de oorlog. Nu het dorp 75 jaar bestaat, komen de zorgen. -
FAST heeft eindelijk zicht op wedstrijden: ‘Maar volleybalbond moet seizoen niet te kort maken’
GENNEP/SINT ANTHONIS- FAST wil, voordat het seizoen wordt hervat, een voorbereiding van minimaal drie weken draaien. De volleybalclub wil juist niet dat de nationale bond Nevobo de competitie in een te korte tijd ‘propt’.
-
PREMIUM
Hoe Sint Anthonis opgaat in Nederlands nieuwe varkenshoofdstad
SINT ANTHONIS - Lang gold Sint Anthonis als de varkenshoofdstad van Nederland. Maar nu de gemeente opgaat in een groter geheel, verdwijnt ook een icoon uit de statistieken. Ondertussen verandert ook het werkelijke leven van varkenshouders de komende jaren ingrijpend. Requiem aan de vooravond van de naamdag van Antonius Abt, de heilige met het varken. -
PREMIUM
Hoofd boven water houden? Dan moet je als vereniging in actie komen
SINT ANTHONIS - ‘Gooi je het roer niet om, dan val je om.’ Het is een uitspraak van Paul van Aarle (69) van Muziekvereniging Sint Cecilia uit Sint Anthonis. Verenigingen in het dorp zien hun ledenaantallen teruglopen en minder vrijwilligers doen steeds minder taken. Er moet iets gebeuren. -
Geduld wordt op de proef gesteld: Zuid-Nederlands Buutkampioenschap naar maart 2022
WANROIJ - Stichting Carnavalsactiviteiten Land van Cuijk maakt een sprong in de tijd met haar geplande Zuid-Nederlandse buutkampioenschap. Het wordt niet gehouden in maart 2021, maar een jaar later, in maart 2022.
31 reacties
Jan Willems
T1plotseling
T1plotseling
T1plotseling
T1plotseling