Veel klachten over misselijkmakende en weeïge geur: ‘Zet mestfabrieken op industrieterreinen’
Als er dan toch mestfabrieken in Brabant bij moeten komen, zet ze dan in elk geval op industrieterreinen, ver weg van de bewoonde wereld. Die oproep doet de Brabantse Milieufederatie (BMF) in een nieuw rapport aan het Brabantse provinciebestuur.
Delen per e-mail
BMF verzamelde reacties van vele tientallen omwonenden van Brabantse mestfabrieken, waaronder Cleanergy in Sint Anthonis. Daarin ziet BMF-directeur Femke Dingemans een duidelijke rode draad. ,,Gemeenten hebben de fabrieken vaak toegestaan omdat ze emissieloos zouden zijn, waardoor er geen overlast voor omwonenden is. Toch hebben mensen in de omgeving vaak klachten over stank. Maar omdat de fabrieken daar gewoon een vergunning voor hebben, kunnen gemeenten bijna niet handhaven. Omwonenden voelen zich dan soms ongelooflijk alleen staan."
Het rapport spreekt van een ‘misselijkmakende' en 'weeïge' geur, waar 85 procent van de ondervraagden in meer of mindere mate last van heeft. Die claim is lastig te controleren, omdat alle reacties anoniem zijn. ,,Daar hebben we voor gekozen omdat sommige omwonenden zich anders niet veilig voelen", verklaart Dingemans. ,,Soms leidt zo'n mestfabriek ook tot spanningen in de wijk."
Mestdialogen lopen op hun eind
Dat BMF nu met dit onderzoek komt, is niet toevallig. De gesprekken, de zogenaamde mestdialogen, die de provincie met boeren, bedrijven, gemeenten en omwonenden voert, lopen op hun eind. De keuze voor locaties waar wat de provincie betreft mestfabrieken mogen komen, nadert. Het heetste hangijzer: komen die vooral op industrieterreinen? Of zijn ook locaties in het buitengebied in beeld?
Zo speelt nu een discussie tussen de provincie en de gemeente Oss over de mogelijke vestiging van een mestverwerker bij de Osse haven. Die loopt zo hoog op dat beide overheden elkaar al voor de rechter troffen. Die fabriek was eerst bij Landhorst gepland, maar ging daar niet door, omdat de provincie zo'n fabriek alleen op een industrieterrein zag zitten.
Niet meer geluisterd
De principiële keuze tussen mestverwerkers op industrieterreinen of het platteland moet echter nog worden gemaakt, benadrukt provinciebestuurder Elies Lemkes (CDA). ,,Begin volgend jaar kan iedereen een inspraakreactie geven."
Toch trokken de omwonendenorganisaties, verenigd in het Brabants Burgerplatform, de afgelopen maanden al aan de bel. Zij hebben het idee dat de provincie al voorsorteert op locaties in het buitengebied.
Ook meent het Burgerplatform een duidelijke koerswijziging van het nieuwe provinciebestuur te ontwaren: waar er volgens een woordvoerder eerst een open gesprek was, hebben de omwonenden nu het idee dat er niet meer naar ze geluisterd wordt.
Lemkes en BMF-directeur Dingemans ontkennen dat de zaak al beklonken is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Directeur Karin van Esch neemt afscheid van GGD Hart voor Brabant
BOXMEER - Karin van Esch vertrekt per 1 december als directeur publieke gezondheid bij de GGD Hart voor Brabant. Zij wordt lid van de Raad van Bestuur van zorgorganisatie Thebe. -
PREMIUM
Met oudjaar is alleen in Grave carbidschieten - tenminste, áls het doorgaat
GRAVE - Mag het carbidschieten in de regio doorgaan? Een rondgang langs de gemeenten leert dat er op oudjaarsdag alleen in Grave geknald kan worden. Maar of dat ook gaat gebeuren? -
Politieke partij 4is1 in Mill van de baan
MILL - De politieke partij 4is1 komt er niet. Corné Kremers (foto) uit Mill is met het initiatief gestopt. ,,Niet meer te combineren met mijn andere werkzaamheden”, laat hij weten. -
Auto belandt in sloot in Stevensbeek: chauffeur gewond naar ziekenhuis
STEVENSBEEK - Een automobilist is deze donderdagmiddag met zijn auto in een sloot beland langs de Lindelaan in Stevensbeek. De automobilist raakte door onbekende oorzaak de controle over het stuur kwijt, botste tegen een boom en kwam tot stilstand in de sloot. -
PREMIUM
Hoe Sint Anthonis opgaat in Nederlands nieuwe varkenshoofdstad
SINT ANTHONIS - Lang gold Sint Anthonis als de varkenshoofdstad van Nederland. Maar nu de gemeente opgaat in een groter geheel, verdwijnt ook een icoon uit de statistieken. Ondertussen verandert ook het werkelijke leven van varkenshouders de komende jaren ingrijpend. Requiem aan de vooravond van de naamdag van Antonius Abt, de heilige met het varken.
-
PREMIUM
In deze tijden staan boeren onder druk. Martien en Mechie voerden honderden gesprekken aan de keukentafel
SINT ANTHONIS - Hoe moet het verder met je leven? Boeren worden gedwongen zichzelf zulke vragen te stellen. Door veranderend consumentengedrag en nieuwe wetten staan ze voor grote keuzes. Stoppen ze? Gaan ze door? En hoe dan: produceren ze voor de wereldmarkt of gaan ze biologisch? Sint Anthonis wil alle boeren spreken. Dat gebeurt gewoon aan de keukentafel. -
247 Boxmerenaren vieren hun verjaardag tijdens Kerst of oud en nieuw
LAND VAN CUIJK / GENNEP - Rond de jaarwisseling stapelen de feestdagen zich op. Voor 138.175 Nederlanders is het op een van die dagen dubbel feest; zij vieren dan hun verjaardag. -
PREMIUM
Hoge nood in coronatijd: pech dat horeca dicht is
NIJMEGEN / GRAVE - Je zal maar hoge nood krijgen tijdens het winkelen, nu de horeca vanwege de coronamaatregelen gesloten is. Als de gemeente dan niet voor voldoende openbare toiletten heeft gezorgd, kun je geen kant op. Nijmegen brengt het er nog redelijk goed vanaf, maar in veel andere gemeenten in deze regio blijft de teller op nul staan.
31 reacties
Jan Willems
T1plotseling
T1plotseling
T1plotseling
T1plotseling