Volledig scherm
Kunstsmid Juul Baltussen bij het smidsvuur in zijn werkplaats in Westerbeek. © Ed van Alem

Verwijsborden van Juul Baltussen mogelijk terug in Sint Anthonis

SINT ANTHONIS - Tot acht jaar geleden konden toeristen in de gemeente Sint Anthonis makkelijk alle bezienswaardigheden en pleisterplaatsen vinden. Er is een kans dat deze wegwijzers, gemaakt door kunstsmid Juul Baltussen uit Westerbeek, terugkeren. 

Baltussen had ze destijds in opdracht van de gemeente gemaakt. Op diverse plekken stonden in alle kernen van Sint Anthonis verwijsborden of zogenoemde wimpels die de weg wezen. Totdat die borden door de buitendienst werden opgehaald voor onderhoud. 

Eenmaal op de gemeentewerf bleken de borden flink beschadigd, de plakletters waren deels weg en onderdelen waren verdwenen. Herstellen van de borden bleek - in een eerste inschatting - een te dure aangelegenheid. Zo kon het gebeuren dat de wimpels niet meer werden teruggeplaatst. Maar ze werden ook niet vervangen door nieuwe. En dus moeten toeristen het al jaren zonder de verwijzingen doen. 

Gemeenteraadslid Jan van de Weem (SAN) kaartte de zaak kort geleden aan bij het college van burgemeester en wethouders. Worden die borden ooit nog teruggeplaatst, wilde hij weten. 

Volledig scherm
Jan van de Weem (SAN) uiterst rechts. © DG

Die kans bestaat dus wel. Nu de zomervakanties voorbij zijn krijgen burgemeester en wethouders een voorstel voorgelegd waarin de kosten en het herstel van de wimpels zijn becijferd. 

Kunstenaar Juul Baltussen weet niet waar 'zijn' wimpels zijn gebleven. ,,Ze hebben de borden weggehaald en die zijn ergens blijven liggen. Het waren er wel tachtig. Ik heb het niet zo op die plakletters. De wimpels waren van roestvrijstaal en geel gecoat. Dat was nog een heel gedoe toen die letters begonnen los te laten.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Geeft Sint Anthonis wel genoeg geld uit om voor 2022 beloofde 25 miljoen te hebben geïnvesteerd?
    PREMIUM

    Geeft Sint Anthonis wel genoeg geld uit om voor 2022 beloofde 25 miljoen te hebben geïnves­teerd?

    SINT ANTHONIS - Zorgen over geld gaan in gemeenten meestal over tekorten. Waar halen we het geld vandaan om onze wensen in vervulling te laten gaan, is vaak de vraag. Sint Anthonis heeft andere zorgen. De gemeente heeft bedongen dat zij tot de gemeentelijke herindeling 25 miljoen euro eigen geld mag investeren in de kernen. De vraag is of de tijd tot 2022 niet te krap is om dat voor elkaar te krijgen. Burgemeester en wethouders stellen dat er geen reden is tot zorg.

Maasland