Volledig scherm
De route langs de Peelkant naar het centrum van Wanroij. © Google.

Voorstel: géén vrijliggend fietspad Landhorst-Wanroij, gemeenteraad wil bedenktijd

SINT ANTHONIS - Kosten 1,5 miljoen euro voor apart fietspad langs Peelkant en Hoevensestraat zijn te hoog voor relatief weinig fietsers. Burgemeester en  wethouders stellen daarom voor om wel de situatie voor fietsers veiliger te maken in het buiten gebied, maar af te zien van het vrijliggende fietspad. De gemeenteraad wil daar nog even over nadenken en met de acherban praten. 

Er komt dus waarschijnlijk geen vrijliggend fietspad langs de Peelkant en Hoevensestraat om wielrijders een veilige overtocht te bieden tussen Landhorst en Wanroij. Uit onderzoek is gebleken dat zo'n relatief dure ingreep van 1,5 miljoen euro deels zijn doel mist. Op de route zijn relatief weinig fietsers en met andere ingrepen kan de veiligheid van fietsers ook goed gewaarborgd worden. 

Onderzoek naar veiligheid

Het voorstel aan de gemeenteraad van Sint Anthonis komt van burgemeester en wethouders. Een onderzoek moet uitwijzen welke maatregelen nodig zijn om de veiligheid van fietsers in het buitengebied tussen Landhorst en Wanroij te verbeteren. Burgemeester en wethouders stellen nu voor om in dat onderzoek niet meer de opdracht te geven voor een vrijliggend fietspad. 

De politiek vroeg eerder om een zo veilig mogelijke fietsroute tussen Landhorst en Wanroij. Daarbij werd vooral gedacht aan kinderen die in Wanroij naar school gaan omdat hun school De Vlieger in Landhorst in 2016 gesloten is. In juli 2017 legde de gemeenteraad de wens voor een vrijliggend fietspad op tafel. De maximale kosten van 1,5 miljoen euro werden toen ook al vastgelegd. 

Niet in verhouding

Quote

Het eerste onderzoek laat zien dat veel ouders in Landhorst ervoor kiezen om hun kinderen per auto naar school in Wanroij te brengen.

Huub Bellemakers, Wethouder gemeente Sint Anthonis

Wethouder Huub Bellemakers (verkeer) legt uit dat er al verkennend onderzoek is gedaan. Daarvoor is belanghebbenden gesproken, is gekeken welke maatregelen al getroffen of bijna uitgevoerd zijn, is er een globaal verkeersonderzoek gedaan en is de veiligheid op dit moment getoetst.

Bellemakers: ,,Wij vragen de gemeenteraad nu om de opdracht voor het onderzoek te heroverwegen. Er zijn al enkele maatregelen getroffen. Er zijn fietssuggestiestroken gemaakt. De kruising van de De Quayweg en De Waterval wordt veiliger gemaakt. De vraag is of een investering van 1,5 miljoen euro in een vrijliggend fietspad in verhouding staat tot de problematiek. Het eerste onderzoek laat zien dat veel ouders in Landhorst ervoor kiezen om hun kinderen per auto naar school in Wanroij te brengen.’’ 


Uitstel van beslissing

De politieke partijen in de gemeenteraad hadden tot afgelopen woensdag de tijd om te reageren op het voorstel voor het fietspad. Bellemakers: ,,De partijen hebben uitstel gevraagd voor hun reactie. Ze willen meer tijd om met hun achterban te kunnen overleggen. Daarom krijgen ze nu de tijd tot 1 maart.’’ Daarna moet de beslissing vallen: wel of geen vrijliggend fietspad langs de Peelkant en Hoevensestraat.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland